Symbolom hornej Nitry sú už celé desaťročia Bojnice a Bojnický zámok

4.7.2020
Symbolom hornej Nitry sú už celé desaťročia Bojnice a Bojnický zámok

Región je obklopený pohoriami Strážovské vrchy a Malá Fatra, Žiar  (severovýchod) a Vtáčnik (východ). Smerom na sever pokračuje Turčianska  kotlina lemovaná Malou a Veľkou Fatrou.

Hornou Nitrou prechádzala dôležitá obchodná, neskôr aj poštová cesta z  Viedne do Krakova a do Sedmohradska. Región je obklopený pohoriami  Strážovské vrchy a Malá Fatra (smerom na západ a sever), Žiar  (severovýchod) a Vtáčnik (východ). Smerom na sever pokračuje Turčianska  kotlina lemovaná Malou a Veľkou Fatrou.

Bojnice: Vďaka rozprávkovému zámku ich nazývajú aj perlou hornej  Nitry. V Bojniciach bola poštová stanica a v meste boli trhy so soľou,  železom a drahými kovmi. Mesto bolo sídlom Nitrianskej župy, pretože  stáročia bolo centrom vojenskej i hospodárskej moci na hornej Nitre.  Národná zoologická záhrada, kúpalisko Čajka, areál kúpeľov s dostupnými  termálnymi bazénmi pre verejnosť, vyhliadka nad mestom s turistickým  vláčikom, Prepoštská jaskyňa, novootvorený detský areál na ihrisku pod  farou s pieskovými sochami hradov, gumyandom (skákacími atrakciami) sú  počas prázdnin stávkou na istotu, že letná dovolenka sa vydarí.

Vtáčnik: Najvyšší vrch pohoria sa takisto volá Vtáčnik (1348 m.  n. m.). Na úpätí vrchov ležia doliny Ostrý Grúň a Kľak, zničené  nacistami počas druhej svetovej vojny.

Žiar: Nad banskými mestami Prievidza a Handlová sa nachádza  pohorie Žiar s najvyšším vrchom Chlieviská (1024 m. n. m.). Leží tam  známe rekreačné stredisko Remata, kde sa možno oddávať nielen zimným  športom, ale aj letnému oddychu.

Kláštor pod Znievom: Táto turčianska obec je známa vďaka  gymnáziu, ktoré svoje brány otvorilo v roku 1869. Bolo to v poradí  tretie slovenské katolícke gymnázium. Dôraz kládlo na prírodovedné  predmety, študovali na ňom žiaci z celého Slovenska, predovšetkým z  chudobných rodín. Neďaleko obce ležia ruiny Znievskeho hradu.

Veľká Fatra: Patrí medzi najrozsiahlejšie pohoria na Slovensku s  málo narušeným prírodným prostredím. Sú tam situované najznámejšie  lyžiarske strediská stredného Slovenska: Donovaly, Malinô Brdo, Jasenská  dolina či Šachtičky, ktoré lákajú turistov nielen v zime na kvalitnú  lyžovačku, ale majú aj svoje letné atrakcie s bobovými dráhami,  lezeckými parkami, cyklistickými chodníkmi a miestnymi špecialitami.  Najvyšším vrchom tohto národného parku je Ostredok (1592,54 m n. m.),  ale krásne výhľady ponúkajú aj Rakytov, Krížna, Lysec, Ostrá či Kľak.

Blatnická dolina: Spolu s Gaderskou je najvýznamnejšou dolinou  Veľkej Fatry. Majú vzhľad kaňonu s mohutnými bralami. V spodnej časti  doliny sa nachádza výrazný skalný útvar Skalné oko. Ukrýva aj jednu z  najväčších jaskýň Veľkej Fatry Mažarnú. Východiskovým bodom do oboch  dolín je obec Blatnica. Na strmom kopci za obcou sa týči zrúcanina   Blatnického hradu z 13. storočia.

Sklabinský hrad: Nachádza sa približne deväť kilometrov na východ  od Martina. Bol kráľovským hradom a sídlom Turčianskej stolice. Dvakrát  vyhorel, neskôr bol jeho súčasťou predhradný kaštieľ, ktorý ku koncu  druhej svetovej vojny vyhodili nemecké vojská do vzduchu a spolu s obcou  Sklabinský Podzámok vypálili.

Turčianske Teplice: Mesto je historickým centrom horného Turca a  jedným z prvých kúpeľných miest na Slovensku. Sú to jediné slovenské  kúpele, kde sa liečia choroby obličiek a močových ciest. Do roku 1948  boli na mapách vyznačené ako Štubnianske Teplice. Patrili do majetku  mesta Kremnica, tá sa ich vzdala až v roku 1949, keď vznikli  Československé štátne kúpele a žriedla.

Martin: V 16. storočí bol ešte majetkom Sklabinského hradu. V  polovici 19. storočia takmer celý vyhorel. Avšak potom nastalo rýchle  obrodenie. Z mesta sa stalo stredisko slovenskej kultúry a obyvatelia sa  aktívne zapájali do revolučného diania. Od roku 1863 tam sídli Matica  slovenská, v roku 1866 bolo založené jedno z troch slovenských gymnázií,  od roku 1869 v Martine pracuje prvý ženský spolok Živena, od roku 1872  Slovenský spevokol, v roku 1941 vznikla Slovenská národná knižnica.  Významný je aj rok 1918, keď sa podpisom Martinskej deklarácie Slovensko  pripojilo k Česku a vznikla Československá republika. Mesto Martin  vyhlásili v roku 1994 za národné kultúrne centrum Slovákov.

Ďalšie správy