Tretí májový víkend zaočkovali v Prievidzi 3022 ľudí

25.5.2021
Tretí májový víkend zaočkovali v Prievidzi 3022 ľudí
koronavírus očkovanie

Trenčiansky samosprávny kraj otvoril 22. a 23. mája  Veľkokapacitné krajské očkovacie centrá (VKOC) v Trenčíne i v Prievidzi.  Na trenčianskom výstavisku sa počas oboch dní preočkovávalo 2. dávkou  vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, na prievidzskom zimnom štadióne sa  očkovalo vakcínou od spoločnosti Pfizer/BioNTech.

„V sobotu sa očkovacím tímom v Trenčíne podarilo druhou dávkou  vakcíny AstraZeneca preočkovať 2 110 ľudí a v nedeľu 1970. V Prievidzi  dostalo vakcínu Pfizer/BioNTech 1518 osôb v sobotu a 1504 v nedeľu.  Spolu je to za celý víkend 7102 zaočkovaných osôb,“ povedala Elena Štefíková, vedúca Odboru zdravotníctva a sociálnej pomoci na Úrade TSK. Od spustenia očkovania v dvoch veľkokapacitných krajských očkovacích centrách župa zaočkovala už 43 200 ľudí.

Prosíme ľudí, ktorí plánujú prísť na očkovanie a nemajú SMS,  aby sa vopred telefonicky informovali a nahlásili na očkovanie na  telefónnom čísle 032/6555150. Volať je možné počas pracovných dní od  8.00 h do 15.00 h, prípadne sa elektronicky nahlásiť na adresu zdravotnictvo@tsk.sk.  Dôležité je, aby ste mali pri sebe doklad o zaočkovaní 1. dávkou, opäť  vyplnili dokumenty - informovaný súhlas a anamnestický dotazník  a poradili sa so svojím všeobecným lekárom.

Zaočkovaní už môžu požiadať o očkovací certifikát

Dočasné certifikáty majú byť platné do 11. augusta, potom ich majú nahradiť tzv. zelené pasy.

Záujemcovia o očkovací certifikát môžu od pondelka poobede požiadať o  jeho zaslanie. Dočasné certifikáty majú byť platné do 11. augusta, potom  ich majú nahradiť tzv. zelené pasy.  O krajinách, ktoré budú dočasné  certifikáty akceptovať, by mal informovať rezort zahraničia. Žiadosť  treba vyplniť cez stránku vakcinacia.nczisk.sk. Informovali o tom  riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Pavol Capek a  generálny tajomník služobného úradu Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR  Peter Ferjančík.

Súčasťou dočasného certifikátu je bezpečnostný prvok – QR kód, ktorý  obsahuje overovací link. Dočasný certifikát by mal byť doručený do 24  hodín po odoslaní žiadosti. O zaslanie certifikátu je možné požiadať už  po absolvovaní prvej dávky vakcíny. „Na žiadosť o certifikát treba  mať mobilný telefón, číslo, kde sa overuje prostredníctvom kódu a  e-mailovú adresa, ktorá sa tiež overuje a na ktorú príde samotný  certifikát,“ spresnil Capek. V prípade ľudí, ktorí nemajú e-mail, môžu o certifikát požiadať ich blízki.

Dočasný certifikát nie je totožný s potvrdením o absolvovaní očkovania, ktoré dostávajú ľudia vo vakcinačnom centre. „Samotné  potvrdenie, ktoré dostanú vo vakcinančnom centre, je ekvivalent toho,  čo dostali aj v minulosti, bolo to iba zjednotenie formátu. Je  dvojjazyčné aj pre to, že sa u nás očkujú aj cudzinci,“ doplnil.

Akceptovanie dočasných certifikátov bude závisieť od bilaterálnych dohôd medzi krajinami. „Predpokladám, že toto sa vyjasní behom najbližších dní,“  podotkol Ferjančík s tým, že žiadosti o akceptovanie certifikátov sú  doručované slovenskému rezortu diplomacie, ktorý by ich mal poslať  diplomatickou cestou do okolitých krajín.

Certifikát má byť pri cestovaní do zahraničia povinný. Ferjančík  odporúča, aby si občania pred cestovaním overili podmienky, ktoré platia  v jednotlivých krajinách a tiež, či uznávajú slovenský certifikát. „Odporúčam mať stále pri sebe obidva doklady,“ spresnil s tým, že na území SR by mal stačiť doklad o zaočkovaní, ktorý vydávajú vo vakcinačných centrách.

Ďalšie správy