ÚTOK MEDVEĎA: Muž v Rysej doline v katastri Tužiny v okrese Prievidza utrpel poranenia v oblasti lýtka

23.3.2023
ÚTOK MEDVEĎA: Muž v Rysej doline v katastri Tužiny v okrese Prievidza utrpel poranenia v oblasti lýtka
medveď

Poranenie dolnej končatiny v oblasti lýtka utrpel 38-ročný muž, ktorého v  stredu (22. 3.) v Rysej doline v katastri Tužiny v okrese Prievidza  napadol medveď. Muža po ošetrení prepustili do domáceho liečenia.  Informovala o tom vo štvrtok na sociálnej sieti trenčianska krajská  polícia.

Medveď hnedý napadol muža počas prechádzky s kamarátom, zranený je podľa policajtov mimo ohrozenia života. "Polícia  okamžite kontaktovala starostov priľahlých obcí, aby informovali o  útoku svojich občanov. Rovnako bol útok medveďa oznámený poľovným  združeniam a bol vyrozumený aj Zásahový tím pre medveďa hnedého," uviedli policajti.

Polícia upozorňuje verejnosť, že v súvislosti s príchodom teplejšieho počasia sa naše najväčšie šelmy začínajú prebúdzať. "Žiadame preto občanov o zvýšenú opatrnosť pri pohybe v prírode. V prípade potreby neváhajte kontaktovať políciu na čísle 158," dodali policajti.

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR  vyzýva  v súvislosti s útokom medveďa na muža, ku ktorému došlo v stredu  (22.  3.) v katastri Tužiny (okres Prievidza), na zvýšenú opatrnosť.  Oblasť  incidentu monitoruje. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠOP SR  Kristína  Bocková.


Hlásenie o útoku medveďa na muža dostal  zásahový tím ešte v stredu.  Medveď tam zaútočil na dvojicu bežcov z  hustého lesného porastu.  Členovia tímu vo štvrtok uskutočnili obhliadku  lokality v Chránenej  krajinnej oblasti Ponitrie.  

"Medveď  na jedného z bežcov zaútočil z mladého bukového porastu mimo   intravilánu obce v lesnom poraste a prirodzenom prostredí.  Pravdepodobne  dospelý medvedí samec si v lokalite vyhľadával prirodzenú  potravu -  bukvice, pričom pri priblížení sa bežcov došlo k jeho  vyrušeniu a  zaútočil na jedného z mužov," priblížila Bocková.

Napadnutý  38-ročný muž podľa nej utrpel poranenia dolnej končatiny  uhryznutím,  po ošetrení v nemocnici ho prepustili do domácej liečby a  jeho stav je  stabilizovaný. "Počas obhliadky lokality našli členovia  zásahového  tímu na mieste čerstvé pobytové znaky medveďa hnedého.  Zároveň sa v  tejto oblasti, kde došlo k útoku, nachádza známe a obľúbené  miesto na  zber medvedieho cesnaku," ozrejmila.

Zásahový tím ŠOP SR z tohto dôvodu vyzýva občanov, ako aj turistov na zvýšenú opatrnosť v tejto lokalite. "V   marci medvede vychádzajú z brlohov a vodiace medvedice vyvádzajú von   svoje mláďatá. Pre minimalizáciu rizika stretu so šelmou je dobré na   svoju prítomnosť v horách upozorniť akýmkoľvek akustickým prejavom a   držať sa turistických chodníkov," odporučila Bocková.

ŠOP SR  v tejto súvislosti verejnosti dáva do pozornosti krátky náučný  film o  správaní sa v lese s možným výskytom veľkých šeliem, ktorý je  dostupný  na kanáli organizácie na Youtube. Ďalšie podrobné informácie o  tom, ako  sa správať pri strete s medveďom, sú dostupné na webe  zásahového tímu.




Ďalšie správy