ÚVZ: Respirátor nie je povinný pre deti do ukončenia prvého stupňa ZŠ

11.4.2021
ÚVZ: Respirátor nie je povinný pre deti do ukončenia prvého stupňa ZŠ
koronavírus

Žiaci druhého stupňa, študenti a dospelí zamestnanci školy musia mať  v interiéri školy nasadený respirátor. Takisto ho v interiéri školy  musia mať aj návštevníci školy.

Materské školy a prvý stupeň základných škôl (ZŠ) budú od pondelka 12.  apríla plošne otvorené pre deti všetkých rodičov. Hovorkyňa Úradu  verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková pre TASR uviedla, že  nosenie respirátora nie je povinné pre deti do ukončenia prvého stupňa  ZŠ a v interiéri môžu nosiť aj rúško.

Od pondelka sa môžu takisto vrátiť plošne do materských škôl aj všetky  deti. Hovorkyňa ÚVZ SR pripomenula, že nosenie rúšok a respirátorov nie  je povinné pre deti do šesť rokov a ani pre deti v materských školách či  v iných obdobných zariadeniach pre deti. "Dôrazne však odporúčame,  aby deti od troch do šiestich rokov mali v interiéri verejných budov,  ako aj v prostriedkoch hromadnej dopravy prekryté horné dýchacie cesty," dodala Račková.

Materské školy a prvý stupeň základných škôl budú od pondelka otvorené  pre deti všetkých rodičov. Spolu s nimi sú aj naďalej otvorené špeciálne  školy, stredné zdravotnícke školy, stredné školy v posledných ročníkoch  či ďalšie školské zariadenia. Umožnené je tiež vzdelávanie žiakov,  ktorí nemajú prístup k dištančnému vzdelávaniu, v malých skupinách  piatich žiakov a jedného pedagóga.

Ministerstvo školstva v pondelok oznámi informácie v súvislosti  s otváraním škôl, ale i to, ako budú fungovať v nasledujúcom období.

Ďalšie správy