V pohorí Vtáčnik môže do soboty spadnúť zhruba 40 centimetrov nového snehu.

2.2.2023
V pohorí Vtáčnik môže do soboty spadnúť zhruba 40 centimetrov nového snehu.

Najviac sneženia očakávajú meteorológovia v týchto dňoch v Žilinskom  kraji. Najmä vo vyšších polohách miestami pripadne viac ako 50  centimetrov nového snehu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický  ústav (SHMÚ) vo svojej analýze, v ktorej avizuje aj ochladenie.

Výdatnejšiu snehovú nádielku očakáva aj v horských oblastiach na  severozápade Banskobystrického kraja, ako aj na hornom Spiši či v celej  pohraničnej oblasti Slovenska a Poľska. Väčšie množstvo snehu môže podľa  meteorológov najjužnejšie spadnúť v pohorí Vtáčnik, a to najmä na jeho  severozápadných návetriach. Do soboty (4. 2.) tam môže spadnúť zhruba 40  centimetrov nového snehu.

"Intenzívne nebude snežiť kontinuálne, ale v jednotlivých vlnách,"  uviedol ústav s tým, že prvá zasiahla Slovensko počas noci na štvrtok.  Druhú, výraznejšiu, zrážkovú vlnu očakáva v piatok (3. 2.) v priebehu  dňa a bude pokračovať až do sobotňajšieho rána.

V nižších polohách na juhozápade budú zrážky zväčša dažďové, len  prechodne snehové. Počítať podľa SHMÚ treba aj s výrazne zosilneným  vetrom s nárazmi miestami okolo 80 kilometrov za hodinu. Vietor bude  zároveň najmä na severe vytvárať početné snehové jazyky a záveje a na  pocit bude pri zápornej teplote veľmi chladno.

Od nedele (5. 2.) avizujú meteorológovia vpád studeného vzduchu.  Maximálna teplota tak bude na severe zväčša pod mínus päť stupňov  Celzia, pričom ojedinele nie je vylúčených ani mínus desať stupňov  Celzia. "Na juhu bude teplejšie. Na juhozápade aj slabo nad nulou.  Chladné budú aj noci, v dolinách bude teplota od nedele klesať pod mínus  15 stupňov Celzia, pričom najchladnejšie noci môže byť aj mínus 20  stupňov Celzia," podotkol SHMÚ.

Foto: Martin Kiňo

Ďalšie správy