V Prievidzi otvorili informačnú kanceláriu pre obete trestných činov

22.6.2021
V Prievidzi otvorili informačnú kanceláriu pre obete trestných činov

Informačné kancelárie pre obete trestných činov fungujú v krajských mestách Slovenska od roku 2019.

Ministerstvo vnútra (MV) SR rozširuje svoju pomoc pre obete trestných  činov do vybraných okresných miest. V Prievidzi v utorok otvorilo  informačnú kanceláriu (IK), ktorá je detašovaným pracoviskom kancelárie v  Trenčíne. Prievidzký okres vybralo pre nápad trestných činov v  Trenčianskom kraji a dopravnú dostupnosť.

"IK je určená pre obete trestných činov, čiže pre každého občana  alebo občianku, ktorá povie, že je obeťou trestného činu. My sa nebudeme  hnevať, keď to aj trestný čin nebude, ľudia to totiž často nevedia sami  rozhodnúť," povedal riaditeľ odboru prevencie kriminality MV SR Jozef Halcin.

Cieľom kancelárií je podľa neho v prvom rade identifikovať, čo sa  občanom pravdepodobne stalo a na základe toho identifikovať potenciálne  služby, ktoré môžu sprostredkovať pre obeť. "Identifikovať, či ide o  právnu podporu, či je potrebné pomôcť v oblasti práva, sociálnych  služieb alebo psychologickej podpory," konkretizoval.

Na IK sa obracajú i klienti, ktorí nevedia, že sú obeťou trestného činu,  podali trestné oznámenie či majú v rukách rozhodnutie súdu a potrebujú  informácie z oblasti odškodnenia, ozrejmila Dáša Hvolková, asistentka  koordinátora IK pre obete trestných činov v Trenčíne. "Väčšinou ide o  trestné činy ekonomického charakteru, potom sú civilno-právne a  rodinno-právne spory a taktiež robíme aj s obeťami z radov detí a  mládeže, obchodovania s ľuďmi, násilných trestných činov, tých býva  podstatne najviac. Najčastejším problémom je ublíženie na zdraví," spresnila Hvolková.

Kancelária podľa nej poskytovala vlani pomoc najmä vekovej skupine  stredného produktívneho veku, do 55 rokov, má veľa klientov nad 65 rokov  i zraniteľnými osobami nad 75 rokov.  

IK pre obete trestných činov fungujú v krajských mestách Slovenska od  roku 2019, v polovici mája tam zaznamenali tisíceho klienta a ich počet  stúpa, ozrejmil Halcin. "Približne 50 percent klientov prichádza z  civilného prostredia a prišli túto službu možno anonymne využiť. Mnohí  sa potom rozhodnú pokračovať v tomto boji aj prostredníctvom trestného  konania. Nám sa tak darí identifikovať latentnú kriminalitu," dodal Halcin.    

IK v Prievidzi bude zo začiatku fungovať raz do týždňa, vždy v utorok,  občania sa môžu na stretnutie vopred objednať. Ďalšie IK v okresných  mestách plánuje rezort otvoriť postupne počas leta.

Ďalšie správy