Veľká strata pre MBK Handlová, prišla o 4 legionárov. Nemali platné víza.

10.2.2024
Veľká strata pre MBK Handlová, prišla o 4 legionárov. Nemali platné víza.

"Len ťažko hľadáme slová, aby sme Vám oznámili veľmi smutnú správu, týkajúcu sa ďalšej budúcnosti nášho klubu."

Súpiska handlovského Baníka sa nečakane a  zo dňa na deň scvrkla o štyroch kľúčových hráčov, Jordana Harrisa,  Josha Scotta, Mihaila Todoroviča a Balšu Mirotiča. "Až do tejto chvíle,  nebolo možné zverejniť informácie o tomto fakte, nakoľko celá vec bola v  šetrení orgánov činných v trestnom konaní. Na dnešnom, mimoriadnom  zasadnutí Správnej rady Mestského basketbalového klubu Baník Handlová  sme prijali rozhodnutie, že napriek vzniknutej situácii, finálový turnaj  Česko-Slovenského pohára odohráme v oklieštenej zostave. O  podrobnostiach, súvisiacich s oddchodom vyššie spomínanej štvorice  hráčov, Vás budeme informovať, po ukončení právnej agendy medzi oboma  zainteresovanými stranami.!

Športovcov však odviedla polícia, rieši sa ich deportácia mimo Európskej únie  a klub z Handlovej namiesto boja o majstrovský titul bude mať problémy  vôbec s dohraním sezóny.

„Celá kauza hlavne vrhá zlé svetlo na slovenský basketbal, ktorý si toto  nezaslúži,“ vyjadril sa pre Denník N prezident Slovenskej basketbalovej  asociácie (SBA) Michal Ondruš.

Jordan Harris sa lúči ako tretí najlepší strelec ligy spomedzi  aktívnych hráčov, Joshua Scott je v tejto štatistike tesne za najlepšou  desiatkou. Balša Mirotič aj Mihailo Todorovič patria medzi dôležité  piliere zostavy.

Americkí rozohrávači sa v piatok večer lúčili s fanúšikmi, keď grafiku o svojom konci v klube zdieľali na sociálnych sieťach. 


Nemali platné papiere

Rovnako sa zatiaľ zdržal reakcie aj handlovský klub. V piatok informoval iba o konci „štyroch kľúčových hráčov“.

Problémom bolo, že spomínaní hráči nemali platné povolenia na prechodný pobyt, čo potvrdil šéf basketbalovej asociácie.

„Je to smutné, ale zároveň jednoduché. Či už je to športovec, učiteľ,  zdravotník, robotník, či akákoľvek pracovná sila zo zahraničia,  potrebuje povolenie na pobyt. Obvykle je za toto povolenie zodpovedný  zamestnávateľ. Ak svoje povinnosti neplní alebo podcení a potrebné  dokumenty nevybaví, nastáva problém. A takýto nastal práve teraz  v Handlovej,“ opísal Ondruš.

Podmienky vstupu a pobytu cudzinca upravuje zákon 404/2011 Zbierky  zákonov. Podľa neho majú hráči a klub na dodanie podkladov 90 dní. Ak  termín nesplnia, musí cudzinec do siedmich dní opustiť Slovensko.

Proces je komplikovaný najmä v prípade amerických športovcov, ktorí  musia dodať aj výpis z registra trestov. Na jeho dodanie je však od FBI  dlhšia lehota, než je ochota čakať od slovenských orgánov.

V slovenskej súťaži preto nie je koniec legionárov výnimočný. Kluby  však s hráčmi bez platného povolenia končia spolupráce, čo sa  v Handlovej nestalo, a hráči tam istý čas pôsobili načierno.

Skúsenosti s podobnými prípadmi má aj šéf basketbalovej asociácie  Ondruš, ktorý je zároveň generálnym manažérom Interu Bratislava. V tíme  skončil z administratívnych dôvodov ešte v novembri americký krídelník  Dante Moses.

Odchodom väčšiny legionárov, teda štyroch, sa Handlovčania dostali do  zložitej situácie. Zvlášť, keď ich od utorka do piatka čakajú zápasy  Česko-slovenského pohára.

Turnaj sa obnovil po 21 rokoch, kvalifikovali sa naň štyri najlepšie slovenské tímy po polovici základnej časti.

Klub sa rozhodol, že sa zo súťaže neodhlási, ale bude pokračovať v užšej rotácii, teda bez tretiny súčasnej zostavy.

„Na dnešnom (piatkovom) mimoriadnom zasadnutí Správnej rady Mestského  basketbalového klubu Baník Handlová sme prijali rozhodnutie, že napriek  vzniknutej situácii finálový turnaj Česko-slovenského pohára odohráme  v oklieštenej zostave,“ informuje klub.

Zdroj: Facebook MBK Baník Handlová

Foto: Lukáš Droppan 

Ďalšie správy