Video: Bojnická nemocnica od budúceho týždňa opäť otvorí samostatné covid oddelenie.

23.9.2021
Video: Bojnická nemocnica od budúceho týždňa opäť otvorí samostatné covid oddelenie.
Bojnice koronavírus

Od začiatku tretej vlny tam hospitalizovali osem pacientov, všetci boli bez očkovania.

„Prvá a druhá vlna nás trochu vycvičila, tak sme na tretiu viac menej  nachystaní. My sme veľa oddelení nerušili a neotvárali nanovo. Máme  stále pripravené lôžka, takže ešte pred príkazom ministerstva, aby sme  reprofilizovali lôžka, sme pripravení,“ uviedol primár urgentného príjmu  bojnickej nemocnice Milan Henčel.

„Vzhľadom na to, že sa nám stav pomaly zhoršuje, chodia nám pozitívni  pacienti i na urgentný príjem a máme nejakých i hospitalizovaných,  rovnako nám i prišiel príkaz ministerstva na reprofilizáciu, tak od  pondelka 27. septembra otvárame 25 lôžok na oddelení pre pacientov  s covid-19. Keďže máme i väčší nárast na urgente, otvárame aj červený  urgent,“ priblížil.

V nemocnici sú v súčasnosti hospitalizovaní štyria pacienti  s ochorením covid-19, ktorí sú v stabilizovanom stave. Jeden ležal aj na  oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny na umelej pľúcnej  ventilácii, toho preložili do martinskej nemocnice. „Celkovo bolo  hospitalizovaných od začiatku tretej vlny, približne tri týždne dozadu,  celkom osem pacientov, všetci boli bez očkovania a mali zápal pľúc,“  doplnil Henčel.

Bojnická NsP bola podľa neho medzi prvými na Slovensku, kde  zaznamenali ohniská nákazy medzi lekármi. „Máme zaočkovaných približne  75 percent zamestnancov, momentálne nemáme žiadneho pozitívneho.  Personálna situácia je hraničná, dosť zamestnancov, ktorí mali  komplikácie, zostalo doma.

Zdravotnícke zariadenie sa tak podľa neho obáva, že ak by bolo nútené  reprofilizovať viac lôžok, malo by problém udržať bežnú prevádzku  i prevádzku covid-19, muselo by zlučovať oddelenia a rušiť nejaké  výkony. „Už odchod jednej sestry z niektorých oddelení môže spôsobiť, že  sa nebudú dať naplánovať služby,“ dodal.



Ďalšie správy