Video: Čo nové na handlovskej hudobnej scéne?

4.4.2020
Video: Čo nové na handlovskej hudobnej scéne?

Aj hudobná scéna v Handlovej žije, priblížime vám poltucet najaktívnejších hudobných skupín z týchto končín.

Moja Reč

Trio tvorené dvojicou raperov (Supa, Delik) a producentom Jozefom Engererom vydalo svoj posledný album ešte v roku 2017. Po medializovaných informáciách o neprekonateľných vnútorných rozporoch medzi členmi a ich sólových projektoch sa zdalo, že táto formácia je už minulosťou. No práve v čase, keď som Jožka oslovil, aby napísal, či je niečo nové a či je stále Moja reč na mŕtvom bode, mi napísal, že do médií chystajú bombastickú správu o spoločnom návrate. Túto správu podporilo aj vydanie nového videoklipu Zase doma. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia, no album by mal vyjsť v máji a na jeseň na jeho podporu vyrazia turné.

https://www.facebook.com/moja.rec  - rozhovor: Refresher.sk

René Lacko & DownTown Band

Legendou nielen na handlovskej scéne je gitarista a spevák René Lacko.  Ten svoju produkciu rozdeľuje medzi poctu gitarovým velikánom a svoju vlastnú tvorbu. Práve mu aj so sponzorskou pomocou SOZA vyšiel nový album Footsteps (linku na zakúpenie nájdete aj na jeho stránke). Úvodnú skladbu Fly with 12 String si môžete pozrieť aj prostredníctvom videoklipu. Na jeseň René plánuje turné k 50. výročiu úmrtia jeho gitarového idolu Jimiho Hendrixa.

https://www.facebook.com/renelackodowntown

https://www.renelacko.com/

Big Bang

Ďalšou legendou medzi handlovskými skupinami je Big Bang. Hoci dvaja zakladajúci členovia Mário Nagy a Laco Májový už nie sú medzi nami, skupina pokračuje naďalej v zložení: Martin Máček – spev, René Lacko – gitary, spev, Slávo Sršeň – basgitara a Vladislav Leškovský – bicie. Ich posledné koncerty väčšinou boli štylizované ako pocta skupine Led Zeppelin, no chystajú aj album s vlastnými piesňami. Tu je jedna z nich – Tichá pieseň.

https://www.facebook.com/bigbangband.web

The Peruns

Medzi pomerne mladé kapely patria The Peruns.  Jej členovia prvýkrát stretli v roku 2016.  Vlastná tvorba a štýl mladej speváčky Romany Minikovej upútala najskôr skúseného bubeníka Miroslava Šaušu, hrajúceho v kapele Oravia  Deep Purple Revival.  Ten ju zoznámil s gitaristom a zároveň majiteľom nahrávacieho štúdia Erichom Mazánom.  K nim sa postupne pripojili mladí hudobníci. Kapela prešla personálnymi zmenami no konečná zostava ostala v zlození Romana Miniková (spev), Jozef Vavro (gitara), Marián "Krivo" Kriváň (basgitara) a Miroslav Šauša (bicie).

Okrem klasických koncertných coverov produkujú aj vlastné piesne. Prvotina Halloween night vypustená do sveta na halloweensku noc 2016 si okamžite získala množstvo priaznivcov. Piesne T.M.A. v rodnom jazyku a emotívna anglická The other side len potvrdili, že ich songy dokážu osloviť ako mladých tak aj starších poslucháčov. Live vystúpenia sú plné energie. Skladba s názvom Skazený bola pravidelne hraná na rádiu FitFamily. Pieseň The Loner uz vyše roka pravidelne koluje na Rádiu Anténa Rock. Kapela koncertuje, pracuje na ďalších skladbách a plánuje vydať svoje prvé CD, snáď koncom roku 2020.

https://www.facebook.com/theperuns

Rock Is Back

Táto skupina už tiež patrí medzi legendy – tento rok oslávi 20. výročie od  vzniku. Zakladajúcimi členmi sú gitarista a spevák Ján Kerata a basgitarista Pavol Bugel. Skupina hrávala spočiatku covery skladieb ako Sweet, Slade, Kiss, Katapult, či Jiřího Schelingera. Chvíľu Pavla Bugela na basgitare vystriedal Pavol Seifert z rudnianskej kapely Pavučina a nahrali vtedy aj prvé CD  s vlastnými vecami „Holá riť“ (2004). Za bicími sa vystriedalo viacero členov – prvý koncert odohral Peter Lacko, po ňom na tomto poste hrali Milan „Spiky“ Kontina, Miro Šauša a Zdeno Šimko. Ten so skupinou hrával až do minulého roku, kvôli pracovnému vyťaženiu ho vystriedal prievidžan Slavo Cagáň.  Po koncertných CD a DVD v rokoch 2012 a 2014 plánuje skupina vydať aj ďalšie radové CD Nostalgia, no jeho vydanie aj ďalšie koncertná činnosť je v aktuálnej pandemickej dobe otázna. Pri živote ich drží heslo „Nech žije rock n’roll”.

https://www.facebook.com/pages/category/Musician-Band/Rock-is-Back-206394489054/

Jediná možnosť

Punkovo-hardcorová kapela Jediná možnosť z Jalovca stále funguje už od roku 2004. Počas týchto rokov sa vyskytli nejaké personálne a technické prestoje, ale kapela funguje dodnes, hoci momentálne len v  príležitostnom režime, nakoľko basgitarista Palo sa presťahoval do Bratislavy. Skúšajú len príležitostne po víkendoch a na podobnej príležitostnej báze je to aj s ich koncertmi. Od posledného vydaného CD Dni hnevu v roku 2015 ubehol už nejaký čas, tak pracujú aj na nových songoch, ktoré postupne zapracovávajú aj do koncertného playlistu a časom sa ich snáď nazbiera dosť aj na album. Stále však platí, že hudba je pre nich koníček a preto hrajú viac-menej pre radosť. Ich jediným honorárom je „cesťák“ a najlepšou odmenou ak sa ich hudba ľuďom páči, bavia sa a chcú ich opäť vidieť a počuť.

Na stránke PunkGen.sk nájdete rozhovor s kapelou.

www.facebook.com/jedinamoznost   www.bandzone.cz/jedinamoznost


Medzi  aktívne handlovské skupiny by sme mohli zaradiť aj country a bluegrassové formácie Úsvit a B2, tým sa budeme venovať v článku tematicky zameranom na túto scénu. Handlovskú pečať nesú aj Oravia Deep Purple tribute band, kde hrá na bicie handlovčan Miro Šauša a Janko Kulich & Kolegium s handlovským pesničkárom a jeho kapelou spoza kopca z okolia Žiaru nad Hronom. Kultová skupina Strop z Ráztočna, ktorej členovia tvorili aj základ koncertnej formácie Komplot sprevádzajúcej Moju Reč, už známky činnosti nevykazuje.


Peter "Caggy" Cagáň

Ďalšie správy