Video: Dva hudobné darčeky z nášho regiónu (Fairy Tale, Jana Krištof Lehotská)

16.12.2021
Video: Dva hudobné darčeky z nášho regiónu (Fairy Tale, Jana Krištof Lehotská)
jana krištof lehotská Fairy Tale

V dnešnej dobe, keď interpreti a skupiny nemajú možnosť hrávať koncerty s priamou spätnou väzbou od fanúšikov, je ich podpora prostredníctvom kúpy CD albumu jednou z mála možností, ako im vyjadriť svoju vďaku. Ponúkam vám 2 tipy na hudobné darčeky z nášho regiónu, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť.

Fairy Tale - That Is The Question

Hev Het Tune/Hevhetia 2021

Zdalo sa, že skupina Fairy Tale je už minulosťou. Posledný album Loveland vyšiel pred desiatimi rokmi, popri rodičovských povinnostiach sa Barbora Koláriková a Peter Kravec umelecky realizovali v paralelnom projekte Babokalyps s melodickými pesničkami v akustickom kabáte s textami v slovenčine. Našťastie však paralelne držali pri živote aj materskú skupinu a teraz ju prebrali z kómy. Art alebo prog rock je v našich končinách stále vzácnym žánrom, málokto si dovolí vyrozprávať príbeh nie jednou pesničkou, ale celým koncepčným albumom.

Nájdeme tu nielen skladby s tradičnou pesničkovou formou (tú reprezentuje aj prvý singel Girl Of The Opera), taktiež pasáže a postupy inšpirované progresívnym rockom sedemdesiatych rokov, no zároveň aj prieniky do súčasného soundu. Zvuk z domáceho štúdia zvukového perfekcionistu Petra Kraveca býva  tradične kvalitný, na vyšší level ho tentokrát posunul mastering s majstrom, ktorý stál pri Oldfieldových Tubular Bells, mnohými albumami Depeche Mode, Marillion, či King Crimson. Simon Heyworth (a jeho spolupracovník zo Super Audio Mastering Bill Sellar) patria vo svojom obore k absolútnej svetovej špičke. No podobne široké portfólio svetových hviezd (Rush, Dream Theater a desiatky svetových rockových hviezd) má aj Hugh Syme, ktorý sa postaral o grafickú podobu a dizajn albumu. Takže aj po tejto stránke máme do činenia s albumom, ktorý presahuje úroveň Slovenska.

O to, či sa dočkáme pod hlavičkou Fairy Tale aj ďalších počinov, zrejme bude záležať od ohlasu a spätnej väzby, hoci v dobe streamov a lockdownov je kúpa fyzického CD nosiča skôr výnimočným javom.

https://peterkravec.com/fairytale/

https://www.facebook.com/fairytaleartrockband

Jana Krištof Lehotská – Dotyky slov

Hotel.EU s.r.o. 2021

Speváčka Jana Krištof Lehotská patrí spolu so svojím dvorným spolupracovníkom a producentom Petrom Dechetom k najplodnejším autorom a interpretom na našej scéne. Dva roky po debutovom albume Sny (2019) prichádzajú s kolekciou štrnástich pesničiek + bonusom s klavírnou verziou aktuálneho singla  Zázrak to spraví.

Skladba Zázrak to spraví bola vybraná s pomedzi 236 skladieb priamo do finále TOP 6 Košického zlatého pokladu 2021. Premiérovo bola uvedená na finálovom koncerte v Košickom Kultúrparku 6. novembra a v priamom prenose RTVS a Slovenského rozhlasu.


Album obsahuje tri single, ktoré doteraz vyšli len v digitálnej distribúcii a to singel S tebou, duet s Petrom Juhásom Tisíckrát a singel Na krídlach vážky. Piesne sa dočkali aj videoklipov, na ktorých v poslednom období spolupracujú s filmárom Antonom Antokhovom.

Jana so svojou kapelou vsádza na tradičné melodické pesničky v poprockovom duchu. Hoci nový album je svojím soundom o kúsok súčasnejší ako debut, stále v ňom cítiť korene rockovej hudby a počuť bluesovú gitaru.

CD sa dá objednať aj podpisom na adrese https://www.spinaker.sk/kristof-lehotska-jana-dotyky-slov-s-podpisom - v decembrovom čísle časopisu Nový Populár bude pribalené ako darček pre predplatiteľov.

Na CD však nenájdete aktuálnu vianočnú pesničku Moc vzácnych chvíľ, ktorú vydali prednedávnom.

https://www.facebook.com/JanaKristofLehotska

https://www.janakristoflehotska.sk/

Prehľad niektorých streamových služieb, kde nájdete album: https://bfan.link/dotyky-slov

Ak chcete obe CD dostať ešte do Vianoc, kontaktujte skupiny prostredníctvom stránok, či facebooku.

Peter Cagáň

Ďalšie správy