Video a foto: V Prievidzi začali 3D tlač ochranných štítov pre zdravotníkov vďaka verejnej zbierke a dobrovoľníkom

30.3.2020
Video a foto: V Prievidzi začali 3D tlač ochranných štítov pre zdravotníkov vďaka verejnej zbierke a dobrovoľníkom
koronavírus 3D tlač dobrovoľníci

Mladí ľudia v Prievidzi svoje sily, a vďaka komunitnej podpore tlačia cez 3D tlačiarne zdarma ochranné štíty pre zdravotníkov na hornej Nitre.

Na začiatku myšlienky bola výzva na sociálnych sieťach, ktorú inicioval Braňo Gigac. Následne spojenie správnych ľudí. Potom výzva cez internetovú platformu na darovanie finančných prostriedkov (za 24 hodín sa podarilo vyzbierať štartovaciu sumu - zbierka pokračuje). 

Momentálne vedia tlačiť 70 kusov štítov denne. Tlačenie je tiež komunitné, podarilo sa spojiť približne 7 tlačiarov. V súťastnosti majú peniaze na cca 750 ochranných štítov. Prvá várka pôjde do bojnickej nemocnice. Koľko štítov bude záleží na výške vyzbieranej sumy.

Ako píšu v popise projektu "Ako autori projektu sme spojili sily aby sme efektívne pomohli hornej Nitre v krízovej situácii. Pomôžeme rýchlo, lacno a efektívne!  Ja (Roman Lenčeš) dlhodobo pôsobím v sfére aditívnej výroby a teda 3Dtlače. Mám schopnosti, kontakty, a kapacitu na to aby sme zabezpečili úspešnú výrobu 500 ochranných štítov v prvej fáze pomoci nemocniciam a zdravotníkom."

Projekt môžeš podporiť tu

Pomôž zdravotníkom na hornej Nitre!


ostatné informácie vo videu



Ďalšie správy