Video: Mestská polícia Prievidza prišla s projektom zdieľaných reflexných prvkov

26.1.2023
Video: Mestská polícia Prievidza prišla s projektom zdieľaných reflexných prvkov

Kým u detského oblečenia je už pomaly bežné, že sú aplikované na odev priamo u výrobcu, iná situácia je u dospelých.

Mestská polícia Prievidza každoročne distribuuje niekoľko tisíc kusov reflexných pásikov, no v uliciach vidíme chodcov používať ich skôr výnimočne. Výnimkou sú školské tašky detí či kabelky žien-dôchodkýň, kde sa pásik po uchytení nestratí a nosí sa doslova sám s taškou. Inak sa ľudia asi hanbia pásky nosiť a z nejakého dôvodu sa domnievajú, že sú len pre deti  a seniorov. Pravdou je, že spomínané vekové skupiny patria medzi najviac ohrozené v cestnej premávke, no viditeľnosť chodca je základom hlavne v zimných mesiacoch.

V type počasia: dážď, hmla, tma, mokrá vozovka a k tomu tmavý odev chodca už asi nie je viac rizikových faktorov, pričom štatistika nehôd chodcov a vozidiel hovorí jasne. Ako teda doslova „donútiť“ peších účastníkov cestnej premávky, aby mysleli na svoj život a zdravie?

Sme si vedomí, že aj keď mnohí obyvatelia majú reflexné prvky doma, v každodennom zhone a strese pri odchode berieme peňaženku, mobil a kľúče od bytu. Že sa ráno hodí aj reflexná páska zistíme až pri prechádzaní cez cestu, kedy nás míňajú v daždi vozidlá s polovidiacimi vodičmi.

MsP Prievidza preto prišla s nápadom, ako pomôcť riešiť túto situáciu. Chodcom uľahčiť bezpečné prechádzanie cez cestu v rannej či večernej dopravnej špičke a vodičom pomôcť vidieť v dostatočnej vzdialenosti chodca pri ceste a v predstihu sa na to pripraviť.

Pre tento účel bol ako prvý vytypovaný priechod pre chodcov na Nedožerskej ceste, kade sa prechádza zo sídliska Necpaly k obchodným prevádzkam OC Prievidza a naopak. Priechod je síce s ostrovčekom, nasvietený a vybavený zábradlím, napriek tomu tu často vznikajú rizikové situácie.

Riešenie: Zdieľanie reflexných prvkov (RP)!

Na oboch stranách priechodu budú umiestnené jednoduché držiaky s reflexnými pásikmi, ktoré si chodec požičia, použije na prejdenie cez cestu a na druhej strane zavesí na držiak pre iných chodcov.

Výhody:

  • Zdieľanie RP
  • Odstránenie faktoru „hanby pri nosení“
  • Zvýšenie bezpečnosti
  • Spolupatričnosť ľudí
  • Nízke náklady
  • Debata k téme Bezpečnosť chodcov

Možné „nevýhody“:

  • Možné miznutie pások – bude ich dopĺňať MsP, ak si niekto pásku vezme, tak ju chce a je to vlastne „adresná distribúcia“, v minulosti sme množstvo RP rozdali bez toho, aby si ľudia uvedomili ich efekt.
  • Vandalizmus – ide o pilotný projekt a tým aj vyskúšanie reakcie obyvateľov s tým, že priaznivci projektu sa stanú aj našimi pomocníkmi v tom, aby niekto nezmyselne neničil a nepoškodzoval stojany s RP a neskôr možno aj iné prospešné zariadenia.


Ďalšie správy