Video: Morovnianska podkova 2019 s medzinárodnou účasťou

10.5.2019
Video: Morovnianska podkova 2019 s medzinárodnou účasťou

Málokto má príležitosť vidieť ich v lese pri práci, či prší, či  neprší. Majestátnosť takmer jednotonových zvierat si uvedomíte až vtedy,  keď stojíte v ich tesnej blízkosti. S rešpektom sa pozeráte ako ťahajú  niekoľko kusov driev, vážiacich každé samostatne takmer 600 kg. Ťažné  kone ich dokážu potiahnuť. Vďaka pokynom furmanov, ktorí si zrejme za  jednu svoju pracovnú smenu poriadne ponamáhajú hlasivky, si mohli  pozrieť diváci na 15. ročníku Morovnianskej podkovy, súťaže furmanov,  závideniahodné výkony. Publikum na otvorenom priestranstve v mestskej  časti Morovno pri Handlovej tlieskalo v tomto roku 13 furmanom v sobotu  4. mája 2019.

Namáhavú furmanskú prácu prišli predviesť na  Morovniansku podkovu, už po 15-tykrát silní chlapi so svojimi ťažnými  koňmi. Okrúhly ročník sa pýšil medzinárodnou účasťou furmanov z Čiech,  Moravy, Slovenska a Poľska. Zohratosť záprahu si všimlo aj  nezainteresované oko diváka. Súhra je pri takejto práci nevyhnutná. Buď  sa ide čihí alebo hota.

Súťaž furmanov si získala obľubu u  obyvateľov z okolia Handlovej ale i širšej verejnosti. Dôkazom je aj  tohtoročná účasť divákov. I napriek predpovediam počasia, nepadla ani  kvapka dažďa, i keď na teplomery by ste sotva našli 12 stupňov.  Približne tisícka divákov neváhala a na letisku v Morovne, ktoré sa  stalo parkovacou plochou, stálo takmer počas celej súťaže 200 áut.

Furmani  súťažili v troch tradičných disciplínach: furmanský slalom, práca s  drevom a ťažký ťah. Bojovali v jednotlivých disciplínach, ktoré boli  vyhodnotené samostatne a napokon súčtom bodov zo všetkých disciplín si  odniesli svoje trofeje celkoví víťazi. Výhercom dovzdávali ceny  primátorka mesta Silvia Grúberová a celkovým víťazom už v závere  gratuloval v mene primátorky jej zástupca Radoslav Iždinský a prednosta  Mestského úradu v Handlovej Tibor Kolorédy.  Prísnemu pohľadu porotcov  neušlo nič. Poďakovanie patrí hlavnému rozhodcovi Františkovi Gráczovi  a Vladimírovi Šmelkovi. Celkoví víťazi opäť obdržali od mesta Handlová  finančné ceny vo výške 100, 70 a 50 € a každý furman drobné vecné dary,  od Zväzu chovateľov koní Slovenska mali víťazné kone na svojich  postrojoch pripnuté nové kokardy, spoločnosť Apko aj tento rok  absolútnemu víťazovi venovala hodnotnú brúsku na reťaze, AGROPRODUKT  a.s. Handlová pridalo hovädzie mäso a pre každého furmana vrece jačmeňa.

Celkové výsledky:

  1. miesto-  Ján Francisty, ml. z Krupiny s koňmi Cedrik a Dollar
  2. mieste-  Ján Debnár z Handlovej s koňmi NN Oleg a Bilbo
  3. miesto-  Slavomír Pavlus z Poľskej obci Žiwiec s koňmi Antares a Anton

Ďalšie správy