Video: Morovnianska podkova 2022 - furmanské preteky

15.5.2022
Video: Morovnianska podkova 2022 - furmanské preteky

Handlovská mestská časť Morovno patrila v sobotu opäť furmanom s koňmi.  Morovnianska podkova sa tam uskutočnila po dvojročnej pandemickej  prestávke. Zavítali na ňu furmani so svojimi koňmi z celého Slovenska,  ktorých povzbudzovali v trojici disciplín desiatky divákov.  

"Bez koní sa v tejto dobe nedá robiť. Kone sa využívajú v mladých  porastoch, pracovať s nimi je i šetrnejšie, neničí sa tak les a  prospieva to ekológii," načrtol riaditeľ pretekov Juraj Mak. 

Kone sa na prácu v lese podľa neho budú využívať čoraz viac, presadzuje  sa ekológia. "Kone sú nenahraditeľné, aj keď je okolo nich robota. Je  to však láska," doplnil.  Mak bol pôvodne vodičom z povolania, rovnako je chovateľom koní a  pracuje v lese. Chová plemeno norik muránsky, ktoré malo na pretekoch i  najväčšie zastúpenie. "Je to dobrý kôň, pokojný, húževnatý. Noriky sa  chovajú už 70 rokov, sú tak osvedčené," podotkol riaditeľ pretekov.  

Furmanské preteky v Morovne podľa neho patria k najlepším na Slovensku,  furmani súťažili v troch disciplínach - slalom s vozom, práca s drevom a  ťažký ťah, ktorý je kráľovskou disciplínou a ukáže sa v nej sila koní.  Furman Pavol Blaško z Hričovského Podhradia sa podľa svojich slov  venuje koňom od mala, mal ich jeho starý otec i otec. "Mám noriky  muránske, s nimi väčšinou robím i v lese. Volajú sa Rostand a Opus,  Rostand má desať rokov a Opus 12. Dobre sa učia, poslúchajú na slovo,"  priblížil Blaško.  Furmanské preteky pripravilo mesto Handlová, jeho organizácie a Zväz  chovateľov koní na Slovensku.

Viac informácii v reportáži


Ďalšie správy