Video: Na mestských pozemkoch Prievidze cirkusy nebudú

15.5.2019
Video: Na mestských pozemkoch Prievidze cirkusy nebudú

Cirkusy na mestských pozemkoch v  Prievidzi dostali od samosprávy stopku. Dosiahla ju úpravou všeobecne  záväzného nariadenia o miestnych daniach a zásadách hospodárenia s  majetkom mesta, ktoré na svojom rokovaní v pondelok schválili tamojší  mestskí poslanci.

 "Mesto  vlastne nastupuje v celosvetovom alebo celoeurópskom trende, že  obmedzuje týranie zvierat, napríklad v cirkusoch. Mesto môže regulovať  využívanie svojho územia, a to prenájmom, respektíve záberom verejného  priestranstva," tvrdí vedúci právnej kancelárie mesta Róbert Pietrik.

 Z tohto titulu boli podľa neho menené oba doklady mesta preto, aby  mesto zamedzilo predvádzaniu cirkusových vystúpení, respektíve platenému  predvádzaniu zvierat, ako boli v nedávnej dobe žraloky umiestnené v  kamióne.

 "Týka sa to ale len verejných priestranstiev a pozemkov  mesta. Pokiaľ niekto toto spraví na súkromnom pozemku, obmedziť to  nemôžeme. Toto sa dá limitovať jedine zákonom," ozrejmil s tým, že mesto môže prijať iba to, čo mu zákon povoľuje a v rámci jeho regule.

 "Mesto nemá v zmysle zákona kompetenciu zakázať cirkusové  vystúpenia ako také, môže akurát obmedziť vystupovanie na pozemkoch  mesta, vo vlastníctve mesta a mestských organizácií a spoločností," podčiarkol Pietrik.

 

V cirkusoch na Slovensku nebudú môcť vystupovať niektoré zvieratá

 Z miestnej normy, ako i zo zásad hospodárenia s majetkom mesta po  novom vypadli časti, ktoré hovoria o cirkusoch všeobecne a nielen tých,  ktoré majú zvieratá.

 "Ja osobne nepoznám cirkus bez zvierat, pokiaľ sa  nebavíme o čínskom cirkuse, ktorý ale do mesta nepríde. Vždy to bude na  úvahe mestského zastupiteľstva (MsZ). Samozrejme, pokiaľ príde takáto  žiadosť a nejakým relevantným spôsobom nám zdokumentujú, že tu nebude  dochádzať k týraniu alebo prezentácii zvierat, nie je problém, aby MsZ  prijalo rozhodnutie a povolilo takýto krátkodobý prenájom," dodal vedúci právnej kancelárie mesta.

Cirkusy, ktoré do Prievidze prídu, zväčša stoja na pozemku v  blízkosti obchodných centier, ktorý však patrí súkromníkovi. Podobne tam  v polovici apríla mal svoje šapitó a ďalšie priestory i Cirkus  Metropol.

 "Je to politika. Mali by riešiť skutočne dôležité veci,  ktoré sú potrebné riešiť. A nie cirkusy. Cirkusy sa vždy postarali o  seba sami. Naše zvieratá sú naše deti, náš majetok a náš celý život," reagovala na novú miestnu normu v Prievidzi majiteľka cirkusu Stanislava Šimková.

 Mestský úrad v Prievidzi podľa nej nemá právo riešiť žiadne cirkusy ani zvieratá. "Slováci ani nemajú cirkus. Na Slovensko jazdia dva cirkusy, a to české. Keď  sa niečo stane nejakému cirkusu, už sa to rieši. Česká republika má  právo riešiť cirkusy. Prežili sme vojny, komunistov, znárodňovanie,  prežijeme i túto prevrátenú dobu plnú lží a osočovania. My si svoj  majetok chránime, nie ničíme," ozrejmila.

 Štát, ako ďalej ozrejmila Šimková, by mal skôr riešiť slonice v  bojnickej zoologickej záhrade, ktoré sú podľa nej vo veľmi vážnom, zlom  psychickom stave a potrebujú pomoc.

 "Naše zvieratá pomoc nepotrebujú. My sa o ne staráme,  opatrujeme ich, žijeme a spíme s nimi. Tie nepotrebujú žiadnu pomoc. My  od nikoho nežiadame ani peniaze, ani dotácie alebo podpory, my si všetko  robíme sami," zdôraznila.

 V cirkusoch na celom Slovensku majú niektoré zvieratá stopku 

 V cirkusoch na Slovensku už nebudú  môcť vystupovať divožijúce zvieratá ako levy či slony. Tento zákaz  zavádza novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá začne platiť  od 1. septembra 2019.

 Novela tiež zakazuje použiť zviera ako cenu v súťaži a pri výstave  zvierat alebo použiť zviera v umeleckej produkcii či reklame bez  získania výnimky od Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy  (RVPS).

 Na Slovensku bude od 1. septembra zakázané využívať na verejné  vystúpenia: mačkovité šelmy, slony, delfíny, žirafy, primáty, medvede aj  ďalšie zvieratá. Taktiež bude zakázané ich s týmto cieľom cvičiť.  Vyplýva to z návrhu vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja  vidieka (MPRV) SR, ktorý rezort predložil do medzirezortného  pripomienkového konania.

Ďalšie správy