Video: Slovensko posial žltý prach. Táto situácia podľa odborníčky nastáva raz za niekoľko rokov.

16.5.2022
Video: Slovensko posial žltý prach. Táto situácia podľa odborníčky nastáva raz za niekoľko rokov.

Mnohí Slováci v posledných dňoch riešia „záhadný“ žltý prach. Je  všade. Na parapetných doskách, vodných hladinách, ale hlavne na kapotách  áut.
 
„Tento peľ pochádza do značnej miery z kvitnúcich ihličnanov z čeľade  borovicovitých, ktorých peľové zrnká majú väčšie rozmery. Stačí aj  mierny vánok a z okolitých stromov sa peľ uvoľní vo viditeľných mrakoch.  Pri silnejšom vetre je k nám peľ prinášaný na veľké vzdialenosti aj z  iných lokalít,“ hovorí na úvod Jana Lafférsová z Regionálneho úradu  verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktorý koordinuje  celoslovenskú Peľovú informačnú službu.

Nejde teda o saharský prach alebo peľ z kvitnúcej repky olejnej, ako  si mnohí mysleli. Na druhej strane, táto koncentrácia nie je bežná.
 
„Vysoké koncentrácie peľu týchto druhov v ovzduší súvisia jednak so  semennými rokmi. Tieto stromy majú zvýšené obdobie kvitnutia v troj-  alebo päťročných intervaloch, kedy sa produkcia peľu niekoľkonásobne  navýši a tiež s veternými dňami, počas ktorých dochádza k transportu  peľu na veľké vzdialenosti,“ vysvetlila Lafférsová.

Abnormálny stav potvrdzuje aj klimatológ.
 
„Tohtoročná peľová sezóna je u nás pre alergikov veľmi nepriaznivá a je  to tak v rozsiahlejších oblastiach Európy. Podľa uvádzaných správ to  súvisí aj s tým, že rastliny kvitnú v tejto sezóne viac ako v  minuloročnej,“ uviedol Pavol Faško zo SHMÚ.
 
Podľa odborníka situáciu zhoršuje aj počasie, ktoré nie je pre jar až tak typické.
 
„Prebiehajúca jar, svojím charakterom počasia, však určite u nás tento  problém zvýraznila. Prevláda prevažne suchý charakter počasia, bez  trvalejších veľkopriestorových zrážok, na začiatku jari bolo počasie s  dlhým trvaním slnečného svitu a pravidelne fúkal vietor. Toto všetko  prispelo k dobrému transportu peľu a výsledkom je jeho veľmi dobre  viditeľná prítomnosť,“ uzavrel Faško.

Nám sa tento peľ z ihličnanov podarilo zachytiť včera v pohorí Vtáčnik, pod vrchom Buchlov

Zdroj: tvnoviny.sk


Ďalšie správy