Video: V Trenčianskom kraji otvorili nový 11-kilometrový úsek cyklotrasy medzi mestami Trenčín a Nemšová, v rámci cezhraničného projektu Na bicykli po stopách histórie.

1.6.2020
Video: V Trenčianskom kraji otvorili nový 11-kilometrový úsek cyklotrasy medzi mestami Trenčín a Nemšová, v rámci cezhraničného projektu Na bicykli po stopách histórie.
cyklotrasa

Do siete cyklotrás v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) oficiálne  pribudla spojnica s Nemšovou. Novú cyklotrasu postavil kraj v rámci  cezhraničného projektu Na bicykli po stopách histórie, pri ktorom  spolupracuje s mestom Brumov-Bylnice v Česku v okrese Zlín.

Stavba 11-kilometrového úseku si vyžiadala viac ako 2,4 milióna eur  vrátane nenávratného príspevku z operačného programu Interreg V-A SK-CZ. 

Trasa prechádza niekoľkými katastrálnymi územiami

Stovky nedočkavých rekreačných cyklistov stihlo otestovať asfaltový koberec ešte pred kolaudáciou stavby.

"Záujem o cyklotrasu je veľký, ľudia dokázali, že sú vyznávačmi  zdravého životného štýlu, chcú jazdiť na bicykloch či korčuliach po  bezpečných trasách. Pripraviť túto cyklotrasu nebolo jednoduché, prvotná  myšlienka vznikla ešte v roku 2014 a musím poďakovať všetkým, ktorí  pomohli pri získavaní potrebných rozhodnutí, keďže trasa prechádza hneď  niekoľkými katastrálnymi územiami," vyhlásil predseda TSK Jaroslav Baška. 

Na bicykli okolo pútnického miesta

Trasa neobchádza ani najstaršie pútnické miesto na Slovensku v Skalke  nad Váhom, ktoré TSK zvolil za miesto oficiálneho otvorenia.

"Ak sa hovorí, že všetky cesty vedú do Ríma, tak niektoré už  niekoľko stoviek rokov vedú aj do Skalky nad Váhom. Kedysi sa tu  zastavovali vážski pltníci, okrem nich množstvo peších pútnikov nielen  zo Slovenska, ale aj z Moravy či Poľska. V súčasnom období sem prichádza  aj veľa cyklistov. Ja prajem všetkým, aby sa na bicykloch cítili dobre,  našli harmóniu duše a tela a nadýchali sa tu nielen histórie, ale aj  pokoja a dobra, ktoré toto miesto vyžaruje," uviedol počas slávnostného otvorenia nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. 

Viac ako 30 km cyklotrás

Cyklospojnica Trenčína s Nemšovou je súčasťou viac ako  30-kilometrovej cyklotrasy spájajúcej Trenčiansky hrad s hradom Brumov v  Českej republike.

Z Trenčianskeho hradu vedie uličkami mesta cez starý železničný most,  Zamarovce, popod Skalku nad Váhom až do Nemšovej, kde sa napája na už  existujúce cyklospojenie s Českou republikou.

Plán dokončenia

K úplnému prepojeniu Trenčína s Brumovom-Bylnicou zostáva na slovenskej strane už iba asi 1,5-kilometrový úsek a takmer trojkilometrový úsek na moravskej strane. Slovenskú časť cyklotrasy by mohli dokončiť v tomto, prípadne v budúcom roku. Na moravskej strane je situácia zložitejšia, na dobudovanie posledného úseku treba ešte dva alebo tri roky.

Študenti vyrobili nové stojany pre cyklotrasu Trenčín - Nemšová

Štyri nové cyklostojany s príslušenstvo na drobné opravy bicyklov by  mali pomôcť milovníkom cyklistiky na novej cyklotrase Trenčín – Nemšová.  Navrhli a skonštruovali ich študenti Strednej odbornej školy v Dubnici  nad Váhom.

Ako informovala Barbora Jánošková z oddelenia komunikácie  a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK),  stojany vyvinuli s skonštruovali študenti v rámci duálneho vzdelávania  v dubnickej spoločnosti Porsche Werkzeugbau.

Vďaka cyklostojanom, ktorých súčasťou je súprava nástrojov, si budú môcť  užívatelia cyklotrasy opraviť defekt, dofúkať koleso, správne nastaviť  sedačku, riadidlá, opraviť a nastaviť brzdy či urobiť inú drobnú údržbu  bicykla.

fotogaléria a mapa tu

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku aj takouto formou pomoci sa miestna  dubnická firma snaží vyjsť v ústrety cyklistom a všetkým užívateľom  cyklotrasy Na bicykli po stopách histórie, ktorá prepojí dve významné  pamiatky - Trenčiansky hrad s hradom Brumov.

„Chcem poďakovať spoločnosti za dar v podobe štvorice cyklostojanov,  ktoré v prípade potreby významne zjednodušia športový život milovníkom  cyklistiky,“ povedal Baška, ktorý vyzval verejnosť, aby s darom narábala šetrne a zodpovedne.

Ďalšie správy