Vláda plánuje ďalšie celoplošné testovania, viac chce zverejniť v najbližšom čase.

19.11.2020
Vláda plánuje ďalšie celoplošné testovania, viac chce zverejniť v najbližšom čase.
koronavírus celoplošné testovanie plošné testovanie

„Keď uvidíme, že sa ľudia nechcú zúčastniť dobrovoľného testovania,  budeme rozmýšľať, či nepôjdeme cestou ako predtým,“ povedal premiér  Matovič s tým, že v hre je aj decembrový lockdown, čo je podľa neho  najhoršie riešenie pre slovenskú ekonomiku.

Podľa premiéra nebol na vláde proti ďalšiemu celoplošnému testovaniu žiadny minister.

Do 2. decembra má ministerstvo hospodárstva obstarať 4 milióny  testov, do 9. decembra ďalšie 4 milióny, podobne aj do 16. decembra.

Pretestovanie bude zrejme ešte pred Vianocami

Premiér hovorí, že podľa predikcií sme aktuálne mali mať 6-tisíc infikovaných denne, včera pribudlo 1665. „Sme na štvrtinových číslach, kde sme mohli byť,“ tvrdí Igor Matovič  s tým, že je to aj výsledok celoplošného testovania. Počet PCR testov  bol však opäť nižší a pozitivita vysoká.

Ministerstvo hospodárstva nakúpi 16 miliónov antigénových testov. O spôsobe sa chce minister Richard Sulík poradiť s Úradom pre verejné  obstarávanie. Zriadi aj hodnotiacu komisiu, kde budú zástupcovia TIS či  Nadácie Zastavme korupciu.

Sulík plánuje do komisie pozvať aj zástupcov opozície a osloví Roberta Fica (Smer) a Petra Pellegriniho (Hlas).

Obstarávanie má byť pripravené do 10. decembra.

To, že testy bude obstarávať ministerstvo hospodárstva, je podľa  ministerky pre investície Veroniky Remišovej logické. „Patria pod neho  štátne hmotné rezervy,“ povedala.

Richard Sulík podľa premiéra môže za to, že fitnescentrá neotvoria. „Nech ich odškodní za svoje skutky,“ povedal Igor Matovič s tým, že sa  majú obrátiť na ministerstvo hospodárstva. On vraj chcel fitnescentrá  a reštaurácie otvoriť a Sulík nesúhlasil.
Matovič očakáva, že Sulík príde s plánom, ako prevádzky otvoriť, obáva sa však, že nebude v súlade s odporúčaniami odborníkov.

Ďalšie správy