Vláda sa rozhodla: Zákaz vychádzania sa predlžuje do 7. februára. Prvé kolo celoplošného testovania nazýva premiér Igor Matovič skríningom

17.1.2021
Vláda sa rozhodla: Zákaz vychádzania sa predlžuje do 7. februára. Prvé kolo celoplošného testovania nazýva premiér Igor Matovič skríningom
koronavírus celoplošné testovanie

Prísnejší zákaz vychádzania začne platiť od 27. januára, potom sa  v časti okresov zmierni. Skončí, ak počet hospitalizovaných pacientov  pod 2500, alebo bude platiť do 7. februára.

Vláda po siedmich dňoch, počas ktorých sa zišla na piatich rokovaniach, prijala uznesenie, ktoré by malo sprísniť súčasný lockdown.

Uznesenie podľa predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) podporili  všetci ministri, ktorí sa zúčastnili nedeľného rokovania vlády, okrem  vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí).

Ráta sa s masívnym testovaním a sprísnením zákazu vychádzania –  negatívny antigénový či PCR test bude väčšina ľudí potrebovať aj na  cestu do práce, do prírody, na úrad či po vyzdvihnutie balíku. Bez testu  budú môcť ísť do prírody deti pod 15 rokov a seniori nad 65 rokov.

Negatívny test pre cestu do školy by mali potrebovať aj žiaci druhého  stupňa či stredných škôl – ak by sa medzičasom školy otvorili. Minister  zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) povedal, že by k tomu mohlo pre  väčšiu časť žiakov prísť 1. februára.

Naopak, do potravín, do drogérie, lekárne či na vychádzku so psom do  1000 metrov od bydliska sa bude dať ísť aj bez negatívneho testu.

Po prvom kole testovania, ktoré by malo prebehnúť po celom Slovensku, sa v časti krajiny tento prísny režim zmierni.

Slovensko sa rozdelí na dve časti: v 36 okresoch, ktoré na základe  antigénových testov od 18. januára do 26. januára vykážu menšiu mieru  pozitivity ako ostatné okresy, sa ľudia od 3. februára negatívnymi  testami preukazovať nebudú a zákaz vychádzania bude miernejší.

Pokúsili sme sa prehľadne zhrnúť nové pravidlá.

1. Zákaz vychádzania sa predlžuje

Vláda predlžuje zákaz vychádzania, ktorý bol nateraz platný do nedele  24. januára. S dvojdňovou prestávkou sa opäť zavedie od stredy 27.  januára a platiť bude pravdepodobne do nedele 7. februára.

Skončiť by mohol aj skôr, ak by ministerstvo zdravotníctva 29.  januára oficiálne potvrdilo pokles pacientov, ktorí sú v nemocniciach  hospitalizovaných na ochorenie covid-19, pod číslo 2500. Podmienkou je,  aby sa takýto počet udržal sedem dní po sebe. V tom prípade by nové  pravidlá skončili nasledujúci pondelok po takomto vývoji.

Momentálne je v nemocniciach 3067 pacientov s potvrdeným ochorením  covid-19. V tejto hranici tak nie sú započítaní pacienti, ktorí majú  podozrenie na covid-19.

Zákaz vychádzania bude platiť od piatej hodiny ráno do jednej hodiny  v noci. Čiže, medzi 1:00 až 5:00 v noci zákaz vychádzania neplatí.

Vláda počíta s masívnym testovaním obyvateľov, ktoré však nemá prebiehať len dva víkendové dni ako vlani v novembri.

Ľudia by sa mali môcť kontinuálne testovať od pondelka 18. do stredy  26. januára, testovanie by im mali umožniť starostovia a posilnia sa už  fungujúce mobilné odberné miesta (takzvané MOM-ky). Testovať sa bude aj  vo fabrikách a firmách, ktoré by mali dostať zadarmo. Samosprávy by mali  dostať 5 eur za jeden vykonaný test.

Na pomoc s testovaním bolo vyčlenených 5-tisíc príslušníkov  ozbrojených síl, manuál na testovanie pre starostov a primátorov má  pripraviť ministerstvo vnútra.

„Nazývame prvé kolo celoslovenský skríning, teda pohľad, aby sme  vedeli, v akom stave sa Slovensko nachádza. Následne intervenujeme  v okresoch, kým sa situácia v regióne nedostane pod kontrolu,“ povedal  Matovič.

Od 8. februára by sa mali opatrenia riadiť Covid automatom, ktorý predpokladá aj regionálny princíp.

2. Negatívny test bude treba aj do práce

Negatívne testy budú ľudia na niektoré výnimky zo zákazu vychádzania potrebovať od stredy 27. januára.

Práve od tohto dňa bude platiť sprísnený zákaz vychádzania. Ľudia  budú môcť opustiť domovy len na základe stanovených výnimiek – pričom na  niektoré z nich budú potrebovať negatívny test a na niektoré nie.

Rovnakú váhu ako negatívny PCR alebo antigénový test bude mať doklad o prekonaní ochorenia covid-19, nie starší ako tri mesiace.

Tu sú výnimky zo zákazu vychádzania, na ktoré treba negatívny test:

  • cesta do a zo zamestnania zamestnanca, ktorý nemôže vzhľadom na povahu práce podľa rozhodnutia zamestnávateľa vykonávať prácu formou home office, a cesta späť;
  • cesta na výkon podnikateľskej činnosti alebo inej obdobnej činnosti, ktorá nemôže byť vykonávaná formou home office, a cesta späť;
  • cesta na účel pobytu v prírode vrátane individuálneho športu v rámci okresu a cesta späť, to sa ale netýka detí pod 15 rokov a seniorov nad 65 rokov;
  • cesta do čistiarne odevov, na doplnenie pohonných hmôt, na kúpu novín a tlačovín,  do očnej optiky, do banky, poisťovne, do servisu bicyklov, servisu  motorových vozidiel, na poštu (vrátane výdajného miesta zásielkovní),  cesta do služby technickej a emisnej kontroly vozidiel, do opravovne  obuv;
  • cesta na výdajné miesto internetových obchodov (e-shopy), cesta na výdajné miesto iných obchodov a cestu späť;
  • cesta za účelom vycestovania do zahraničia a cesta späť pri návrate zo zahraničia a cesta späť;
  • cesta žiaka druhého stupňa základnej školy, žiaka strednej školy do a zo školy a školského zariadenia;
  • cesta dospelého za účelom sprevádzania dieťaťa, žiaka a poslucháča strednej školy do školy a školského zariadenia a cesta späť;
  • cesta na hromadné podujatie povolené Úradom verejného zdravotníctva;
  • cesta na úrad či iný orgán štátnej moci, ak úkon nemohol byť vykonaný na diaľku, a cesta späť.

3. Kedy negatívny test treba nebude

Opustiť domov budú môcť ľudia aj bez negatívneho testu, opäť podľa  presne stanovených pravidiel. Tu sú výnimky, pri ktorých nebude treba  negatívny antigénový či PCR test:

  • cesta v nevyhnutnom rozsahu na účel obstarania nevyhnutných životných potrieb do najbližšej maloobchodnej predajne (čiže potraviny, lieky, drogéria, hygienický tovar, krmivá pre zvieratá);
  • cesta do lekárne či do zdravotníckeho zariadenia na  účel neodkladnej zdravotnej starostlivosti, preventívnej prehliadky  alebo plánovanej zdravotnej starostlivosti, vrátane sprevádzania blízkej  osoby alebo príbuzného a cestu späť,
  • cesta na testovanie, teda vykonanie RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 alebo do mobilného odberového miesta na účel vykonania antigénového testu;
  • deti do 15 rokov a seniori nad 65 rokov nebudú potrebovať test ani pre pobyt v prírode;
  • cesta na pohreb blízkej osoby, uzavretie manželstva, krst a cestu späť;
  • cesta za účelom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný a cestu späť,
  • vychádzka so psom alebo mačkou do vzdialenosti 1000 m od bydliska a cesta na účel starostlivosti o hospodárske zvieratá;
  • zdravotná vychádzka osoby staršej ako 65 rokov, alebo zdravotne ťažko postihnutej osoby, ktorá sa pohybuje s pomocou vozíčka, do vzdialenosti 1000 metrov od bydliska, pričom takúto vychádzku vykonáva samostatne alebo s členmi spoločnej domácnosti;
  • cesta dieťaťa a jeho sprevádzajúcej osoby za rodičom alebo osobou,  ktorá má právo styku s dieťaťom a cesta späť, to isté platí aj na cestu  rodiča, inej oprávnenej osoby a cestu dieťaťa realizovanú v súvislosti  s rozhodnutím súdu vo veci styku rodiča;
  • cesta dieťaťa materskej školy do a zo školy a školského zariadenia, cesta žiaka prvého stupňa základnej školy do a zo školy a školského zariadenia;
  • osoba pri zabezpečovaní a presúvaní sa do zariadení sociálnych služieb a
    sociálnej pomoci;
  • cesta na súdne pojednávanie či na predvolanie orgánmi činnými v trestnom konaní.

4. Akými testami sa bude treba preukázať

Už bolo povedané, že na výnimky zo zákazu vychádzania, na ktoré treba  negatívny test, sa budú ľudia musieť preukázať buď výsledkom  antigénového testu, PCR testu, alebo dokladom, že v posledných troch  mesiacoch prekonali ochorenie covid-19.

Testovať sa musia dať aj ľudia, ktorí už dostali prvú dávku vakcíny  proti koronavírusu. K 17. januáru bolo na Slovensku zaočkovaných prvou  dávkou asi 58-tisíc ľudí (niečo vyše percenta populácie). Ľudia, ktorí  napríklad v zahraničí už dostali dve dávky vakcíny, a od druhej dávky  ubehlo 14 dní, test potrebovať nebudú.

Dôležité je vedieť aj to, aké staré testy budú potrebné.

  • od 27. januára do 2. februára sa budú musieť ľudia preukázať negatívnym testom vykonaným kedykoľvek od 18. januára;
  • od 3. februára do 7. februára sa budú musieť ľudia  preukázať negatívnym testom vykonaným kedykoľvek od 27. januára – no tu  platí, že v tomto termíne sa už povinnosť nebude týkať všetkých  obyvateľov;

5. V časti okresov sa opatrenia zmiernia

Prísnosť obmedzení bude závislá od situácie v okrese, ktorá sa bude  posudzovať podľa pozitivity antigénových testov, ktoré sa na území  okresu vykonajú od 18. do 26. januára.

Základný rozdiel bude v tom, že v 36 okresoch, v ktorých bude miera  pozitivity nižšia ako vo zvyšku krajiny, by sa mali pravidlá od stredy  3. februára zmierniť. Mestá Bratislava a Košice, ktoré sú rozdelené do  niekoľkých okresov, sa budú v tomto prípade považovať za jeden okres.

Zákaz vychádzania bude síce platiť aj naďalej, ale výnimky, na ktoré  v kritickejších okresoch bude naďalej treba negatívny test, budú môcť  obyvatelia menej zasiahnutých okresov využívať aj bez testu.

Ktoré okresy to môžu byť, je nateraz zložité odhadnúť, minister  zdravotníctva ich zoznam oznámi na tlačovej konferencii v piatok 29.  januára. Doposiaľ zverejňované dáta antigénového testovania za okresy  nie sú spoľahlivé.

Problém je v systéme, ako sa údaje z MOM-iek dostávajú do databáz.  Okres nie je určovaný podľa toho, kde bol vykonaný, alebo kde reálne  testovaný žije, ale podľa toho, kde má sídlo zriaďovateľ odberného  miesta. Niektorí zriaďovatelia majú MOM-ky aj v iných okresoch.

Treba však mať na pamäti, že aj v menej zasiahnutých okresoch bude  platiť zákaz vychádzania. Platí, že každý, kto môže robiť z domu, by  nemal ísť do sídla firmy. A naopak, tí, ktorí pracovať z domu nemôžu, by  mali mať potvrdenie od zamestnávateľa, že povaha ich profesie  neumožňuje home office.

6. Negatívny test budú žiadať aj firmy

Certifikáty či doklady o negatívnom teste by mali od svojich zamestnancov vyžadovať aj priamo ich zamestnávatelia.

Vláda v uznesení odporúča hlavnému hygienikovi vydať vyhlášku,  „ktorou sa uloží povinnosť zamestnávateľom prijať hygienické opatrenia  na pracoviskách, a to zákazom vstupu zamestnancov alebo iných osôb na  pracoviská alebo do iných priestorov zamestnávateľa, pokiaľ sa  nepreukážu negatívnym testom“.

7. Obmedzenia môže skrátiť pokles hospitalizácií

V uznesení sa ako hranica na skončenie zákazu vychádzania udáva počet  hospitalizácii pacientov s covid-19. Ak bude v nemocniciach aspoň sedem  dní po sebe menej ako 2500 pacientov s potvrdením ochorením covid-19,  zákaz vychádzania sa skončí.

Momentálne je v nemocniciach 3067 pacientov s potvrdeným ochorením  covid-19. V tejto hranici tak nie sú započítaní pacienti, ktorí majú  podozrenie na covid-19.

Keď ministerstvo zdravotníctva potvrdí, že počet pacientov klesol  sedem dní pod túto hranicu, najbližší pondelok sa ukončí zákaz  vychádzania. Ministerstvo informuje o epidemiologickej situácie  pravidelne v piatok.

Počet hospitalizácií je jedno z troch celonárodných kritérií aj  v takzvanom covid automate, čo je dokument, ktorý opisuje plán, ako by  sme v pandémii mali postupovať.

Pri hranici 2500 hospitalizácií sa prechádza do červenej až čiernej  fázy, teda do III. a IV. stupňa varovania. Pre porovnanie, na prechod  z regionálnych na národné opatrenia by malo byť v nemocniciach menej ako  1500 pacientov.

V covid automate sa však do hospitalizácií zarátavajú aj pacienti  s podozrením na covid, lebo aj tí spôsobujú záťaž na nemocnice.  V nemocniciach je momentálne 3294 pacientov s ochorením covid-19 aj  s podozrením na toto ochorenie.

Aktuálne je celé Slovensko v najprísnejšom stupni covid automatu.

Ďalšie správy