Foto a video: Výskum na Bojnickom zámku potvrdil existenciu hradu už v stredoveku

24.3.2023
Foto a video: Výskum na Bojnickom zámku potvrdil existenciu hradu už v stredoveku
Bojnice

Časť múru, datovaného do obdobia stredoveku, objavili odborníci počas  architektonicko-pamiatkového výskumu v jednej z miestností medzi tretím a  štvrtým nádvorím Bojnického zámku. Ide o objav, ktorý potvrdzuje  existenciu pôvodného hradu už v tomto období.

"Tento výskum sa uskutočňuje spôsobom, ktorý študuje vzťahy  jednotlivých múrov, preto v styčných častiach stien realizujeme hĺbkové  sondy pod omietky a tieto ukazujú jednotlivé nadväznosti múrov," načrtol pre TASR stavebný historik Martin Bóna.

Spolu s kolegom Bóna v miestnosti v blízkosti štvrtého nádvoria zistili,  že bočné deliace steny tohto palácového traktu sú k obvodovému  hradobnému múru, teda najstaršiemu múru horného hradu, primknuté bez  previazania, druhotne, čiže patria k mladším konštrukciám. "Domnievame  sa preto, že tento palác vznikol v mladšom období ako vnútorná dvorová  prístavba. Samotný kameň nehovorí o tom, kedy bol uložený, ale podľa  kontextu s písomnými prameňmi, typológiou a vzťahov jednotlivých  datovaných štruktúr múrov predpokladáme, že najstarší hradobný múr patrí  ranogotickým konštrukciám z druhej polovice 13. storočia," priblížil Bóna.

Deliaci múr, vzhľadom na nález hrotitého portálu, radia odborníci podľa  neho do obdobia vrcholnej gotiky, teda počas 14. a začiatku 15.  storočia. Následne zachytili mladšiu úpravu v podobe rozšírenia  priestoru, ktorá pravdepodobne súvisí so záverom stredoveku, teda koncom  15. a začiatkom 16. storočia.

Foto: Alexandra Moštková Na snímke odborník skúma časť múru v jednej z miestností Bojnického zámku 22. marca 2023.

"Vedelo sa, že tento hrad má svoju bohatú stavebnú históriu, len  nebola možnosť realizovať hĺbkové výskumy, ktorými by sa zistili  možnosti pre datovanie jeho jednotlivých častí," skonštatoval odborník.

V archívnom krídle sa od roku 1995 podľa neho uskutočňoval archeologický  výskum, počas ktorého sa po prvý raz odkryli rozsiahlejšie stredoveké  konštrukcie z 13. a 14. storočia, ale i s mladšími prestavbami. "Táto  časť, ktorá sa teraz skúma, nebola doteraz bližšie datovaná. Na základe  portálov sa mohlo predpokladať, že má najneskôr renesančný alebo  barokový pôvod, o jej stredovekom pôvode sa doteraz nevedelo," dodal.            

Miestnosť, v ktorej odborníci realizujú výskum, bude neskôr slúžiť na  účely expozície. Postupne sa presunú i do iných častí zámku podľa  požiadavky vedenia múzea.


Ďalšie správy