Zomrela autorka francúzskej polievky Darina Matyášová. Roky pracovala v závode Carpathia Prievidza

PRIEVIDZA: Zomrela autorka francúzskej polievky Darina Matyášová. Mesto Prievidza o tom v pondelok informovalo na svojej stránke na sociálnej sieti.
Matyášová, ktorá sa narodila v roku 1943, celý svoj profesionálny život spojila s vývojom a výrobou sterilizovaných a dehydrovaných polievok. Tie sa vyrábali a vyrábajú v prievidzskom potravinárskom závode, kde pracovala od roku 1966 až do odchodu na dôchodok v roku 2000. V závode zastávala rôzne pozície až po generálnu riaditeľku.
V roku 1971 vymyslela dehydrovanú francúzsku polievku, ktorá patrí medzi najpredávanejšie na Slovensku. Je autorkou a spoluautorkou receptúr ďalších dehydrovaných a sterilizovaných polievok.
Kto stvoril Francúzsku polievku
Najpopulárnejším výrobkom Carpatie závodu Nestlé Slovensko je Francúzska polievka. Jej receptúru vymyslela Darina Matyášová. Po druhej materskej stiahli mladú inžinierku na oddelenie vývoja a za 6 týždňov bola na svete dnes najpredávanejšia vrecúšková polievka na Slovensku. Každých päť minút si ju niekto z obyvateľov našej krajiny uvarí a skonzumuje, mimochodom jedno vrecko urobí gurmánsky pôžitok trom ľuďom.
V čom spočíva genialita receptu? Len vo vyjadrení chute národa? V čase vzniku polievky (1971) nemala Matyášová ani 30 rokov, ako mladá gazdiná sa učila variť a túžila nielen po výnimočnej chuti. Tú dosiahla mixom zelenín s atraktívnym zelenkavým pórikom a príťažlivosť v tanieri zvýšili namiesto tradičných slížikov mušličky. Razom vystali dva prekážky: kde vziať pór a kde matrice na formovanie mušličiek.
Sušený pór dodali Albánci, ale matrice na mušličky bolo treba kúpiť z cestovinárskej veľmoci z Talianska. Písal sa rok 1971 a vrchnosť Matyášovej odkázala, že ľuďom postačia aj slížiky. Keď však vedenie Carpathie tvrdohlavo nástojilo na mušličkách a garantovalo zvýšenie výroby, stal sa zázrak. Závodu zakúpili požadovaný stroj.
Takto sa narodila slovenská vrecúšková polievka číslo jedna, jedna z najznámejších potravinárskych značiek Slovenska. Prečo sa volá francúzska? Nuž bol v tom trochu hold krajine veľkých labužníkov alebo aj túžba Slovákov uzamknutých železnou oponou dotknúť sa aspoň lyžicou polievky francúzskej gastronómie.