Bojnický zámok plánuje nový depozitár, zbierky ochráni i pred požiarmi

23.3.2023
Bojnický zámok plánuje nový depozitár, zbierky ochráni i pred požiarmi
Bojnice Bojnický zámok

Slovenské národné múzeum (SNM)-Múzeum Bojnice plánuje do budúcna  zabezpečiť výstavbu nového depozitára zbierok. Okrem ochrany predmetov  pred poškodením vplyvom nevhodných klimatických podmienok bude plniť i  protipožiarnu funkciu.

"Bojnický zámok poistený je a je poistený prostredníctvom generálnej  poistky Ministerstva kultúry SR. Tá zahŕňa organizácie v jeho  zriaďovateľskej pôsobnosti, ktoré spravujú majetok štátu," uviedla v stredu PR manažérka múzea Petra Gordíková.

Národnú kultúrnu pamiatku už požiar väčších rozmerov raz zasiahol, keď v roku 1950 vyhoreli veže zámku. "V  súčasnosti sa vedenie múzea snaží robiť všetko preto, aby sme  predchádzali vznikom ďalších požiarov. Expozícia, kancelárie, dielne,  ale i napríklad sklady sú vybavené desiatkami hasiacich prístrojov, na  nádvoriach sú umiestnené hydranty. Máme vybudovaný i suchovod, ktorý by v  prípade požiaru slúžil na efektívny rozvod vody po objekte," priblížila ďalej Gordíková.

Školenia podľa nej pravidelne absolvujú i zamestnanci, cvičenia,  revízie, kontroly sa robia pravidelne tak, ako je to v zmysle normy STN.  "Cvičenia sú väčšinou protipožiarne, avšak máme napríklad aj  cvičenia, ktoré sú zamerané na vyhľadávanie výbušnín alebo zápalných  látok. Tieto sa robia pravidelne, posledné sme absolvovali v júni  minulého roka, to aktuálne sa bude konať v druhej polovici tohto roka," spresnila.

SNM-Múzeum Bojnice plánuje i investíciu, ktorá sa dotkne protipožiarnej bezpečnosti. "Múzeum,  samozrejme, potrebuje predovšetkým dostatok finančných prostriedkov na  udržiavanie, rozširovanie a modernizáciu elektronického protipožiarneho  systému. Do budúcnosti plánuje veľkú investíciu do depozitára  zbierkových predmetov, ktorý by spĺňal prísne štandardy a medzinárodné  normy. Okrem zabezpečenia vhodných klimatických podmienok pre zbierkové  predmety by mal tento novovybudovaný objekt plniť aj ochranu a  protipožiarnu funkciu," dodala Gordíková.

Ďalšie správy