Video: Do Prievidze prichádzajú elektrické kolobežky Bolt. Ako to funguje?

17.9.2021
Video: Do Prievidze prichádzajú elektrické kolobežky Bolt. Ako to funguje?
kolobežky

V rámci Európskeho týždňa mobility spustí spoločnosť Bolt od pondelka 20. septembra 2021 pilotnú prevádzku elektrických kolobežiek v meste Prievidza.

V pilotnej prevádzke 9 centov za minútu

V rámci podpory spustenia služby bude v pilotnej prevádzke minútová sadzba za jazdu stanovená na 9 centov. Priemerná desaťminútová jazda tak vyjde na necelé euro. Bežné poplatky za požičanie kolobežky sú 50 eurocentov za odomknutie a 10 eurocentov za každú minútu jazdy. Za celodenné požičanie kolobežky sa účtuje 25 eur.

Na používanie služby potrebuje používateľ mobilnú aplikáciu Bolt, ktorú si stiahne z Google Play (pre OS Android) alebo App Store (pre iOS) a mať v aplikácii pridanú platobnú kartu. Požadovaný vek na používanie elektrickej kolobežky je minimálne 18 rokov.

TIP: 10 otázok o Bolt kolobežkách na Slovensku

Po jazde je dôležité správne zaparkovať 

V aplikácii si môže používateľ na mape zobraziť všetky dostupné kolobežky. Je tiež možné si rezervovať kolobežku na tri minúty. Pre odomknutie je potrebné naskenovať QR kód na riadidlách, ak nejde naskenovať, používateľ môže použiť číselný kód, ktorý sa nachádza pod ním.

Po ukončení jazdy používateľ kolobežku vhodne zaparkuje – ideálne pri cyklostojane, prípadne rovnobežne s cestou tak, aby kolobežka neblokovala chodník. Následne kolobežku odfotí a jazdu v aplikácii ukončí. Čiastka za požičanie mu je strhnutá z platobnej karty.

Kontaktný e-mail pre obyvateľov a používateľov je slovakia-kolobezky@bolt.eu. Nesprávne zaparkovanú kolobežku je tiež možné nahlásiť cez online formulár alebo aplikáciu.

TIP: Sprievodca správnym parkovaním kolobežiek Bolt

Dostupný aj mód začiatočníka

„Elektrické kolobežky rozšíria možnosti dopravy v meste. Samozrejme je ale dôležité naučiť sa ich správne používať, jazdiť na nich bezpečne pri dodržaní všetkých pravidiel a správne ich parkovať. Verím, že to aj Prievidžania rýchlo zvládnu,“ hovorí Katarína Macháčková, primátorka mesta Prievidza. „Zároveň všetkým, ktorí s kolobežkami nemajú skúsenosti, odporúčam aktiváciu módu začiatočníka, ktorý limituje maximálnu rýchlosť na 15 kilometrov za hodinu. Táto možnosť je k dispozícii pri potvrdení oboznámenia sa s bezpečnostnými pokynmi pred jazdou,“ dodáva.

TIP: 10 pravidiel pre bezpečné jazdenie na kolobežkách Bolt

V Prievidzi budú od úvodu pilotnej prevádzky nastavené lokality, v ktorých bude rýchlosť obmedzená na 10 kilometrov za hodinu. V centre Prievidze bude takéto obmedzenie napríklad na Námestí slobody, Námestí piaristov a Pribinovom námestí, na sídlisku Zapotôčky v okolí Kostola sv. Terézie z Lisieux a na bývalom trhovisku medzi ulicami J. M. Hurbana a I. Bukovčana a na sídlisku Píly na Námestí J. C. Hronského. V mestskom parku je nastavená zóna, v ktorej nebude možné ukončiť jazdu a zaparkovať kolobežku.

 Mesto Prievidza prevádzkovateľa pozvalo aj na zasadnutie mestského zastupiteľstva v pondelok 27. septembra 2021. Cieľom je, aby prevádzkovateľ predstavil novú službu a s poslancami prebral ich prvé postrehy z pilotnej prevádzky.

Ďalšie správy