Doprajte si komfort teplej vody aj na chate

18.6.2024
Doprajte si komfort teplej vody aj na chate

Po množstve povinností a uponáhľaných dňoch počas pracovného týždňa každý rád strávi víkend na chate. Sobota a nedeľa tak môže celkom patriť času s rodinou a priateľmi. Máte chatu na samote, kde nie je prístup k elektrickej sieti a chceli by ste mať k dispozícii tiež teplú vodu? Riešením pre komfort, aký očakávate, je sebestačný dom. 

Sebestačný dom využíva obnoviteľné zdroje

Chata obklopená lesmi je miestom, kde si každý dobre odpočinie od každodenných povinností. Pokiaľ je postavená v lokalite, v ktorej nie je možné napojiť stavbu na elektrickú sieť, a nechcete víkendy tráviť bez zdroja elektriny či teplej vody, riešenie ponúkajú moderné technológie. Využívaním energie zo slnka sa môžete stať celkom sebestačným. Sebestačný dom je energeticky nezávislý. Vzhľadom na neustály rast cien energií sa vám investícia neskôr vráti. Odpadnú tiež náklady, ktoré by ste museli vynaložiť na vybudovanie prípojky na samotu. Pokiaľ je nehnuteľnosť využívaná aj na bývanie, dá sa na nákup a montáž potrebných zariadení využiť štátna dotácia.

Fotovoltické panely na výrobu elektriny

Chladnička s mrazničkou, televízor, počítač, mobilný telefón, sporák — všetky tieto zariadenia potrebujú elektrickú energiu. Na vašej chate ju pre vás môžu vyrábať fotovoltické panely, ktoré sú pre sebestačnosť domu kľúčové. Vyrobená elektrina sa buď priamo spotrebuje, alebo sa ukladá do solárnych batérií a budete ju môcť využívať v noci. Aj bez zapojenia do verejnej siete tak budete mať k dispozícii dostatok elektrickej energie. Okrem poháňania všetkých spotrebičov ju môžete využívať aj na ohrev vody na vykurovanie domu.

Vhodné miesto na inštaláciu fotovoltických panelov

Fotovoltika sa umiestňuje na strechu budovy, prípadne terasu alebo strechu garáže, ak je s budovou spojená. Na takomto mieste moderný fotovolický systém nenaruší vzhľad vašej chaty. Vybrať je pritom potrebné miesto, kde počas dňa dopadá dostatok slnečných lúčov. Ideálna orientácia panelov je preto smerom na juhovýchod až juhozápad.

Optimálne umiestnenie je dôležité s ohľadom na efektivitu fotovoltiky. Myslite pritom aj na okolité vysoké stromy. Ak je panel dlhšiu časť dňa čiastočne zatienený, požadovaný výkon vám poskytnú amorfné panely. Tento typ dokáže produkovať elektrickú energiu aj v čiastočnom tieni alebo pri umelom osvetlení.

Solárne kolektory na ohrev vody

Je vaša chata pripojená k elektrickej sieti, ale hľadáte riešenie na zohrievanie vody? Využiť môžete solárny ohrev vody na chatu. Solárny ohrev pracuje na princípe prenosu tepla získaného zo slnečných lúčov. Teplo je odovzdávané teplonosnej látke, ktorá ho privedie do tepelného výmenníka, odkiaľ sa distribuuje. Teplú vodu na umývanie riadu a kúpanie si tak nebudete musieť ohrievať na sporáku, čo je nielen časovo, ale aj finančne nevýhodné.

Vodu ohrievanú solárnymi kolektormi môžete navyše využívať aj na podlahové vykurovanie. Pokiaľ vám ich výkon nebude postačovať aj na kúrenie, alebo nemáte podlahové vykurovanie, aby bola vaša chata sebestačná, potrebné bude doplniť ich tepelným čerpadlom alebo kotlom na tuhé palivo.

Koľko kolektorov budete potrebovať

Presný počet kolektorov, ktorý budete potrebovať na zabezpečenie dostatku teplej vody na vašej chate, sa vypočíta podľa predpokladanej spotreby. S výpočtom by vám mala pomôcť inštalačná firma. Poradí vám tiež s najvhodnejším umiestnením tak, aby ste využívali na výrobu tepla maximum slnečných lúčov.

Samotiažny solárny systém alebo systém s čerpadlom

O tom, či vám bude viac vyhovovať samotiažny solárny systém alebo solárny systém s čerpadlom, rozhodne to, či máte k dispozícii elektrickú energiu.

Solárny systém bez potreby elektriny

Na chatu a iné miesta, kde nie je dostupná elektrická energia, je ideálnou voľbou samotiažny solárny systém. Na ohrev vody sa dá využívať počas celého roka. Pracuje celkom samostatne, preto ho nie je možné ovládať. Zapojiť sa k nemu dajú bojlery s požadovaným objemom. Pri inštalácii je potrebné myslieť na to, že sa zásobník musí nachádzať nad kolektormi.

Solárny systém s čerpadlom

Ak máte k dispozícii možnosť zapojenia do elektriny, vyhovovať vám bude tento typ. Výhodou je riadenie regulátorom, čo zvyšuje efektivitu ohrevu vody a prináša viac pohodlia.

Foto zdroj: Freepik.com

Ďalšie správy