Foto: Cesta z obce Koš, ktorá vedie od Opatoviec nad Nitrou do obce Sebedražie mali dnes oficiálne otvoriť pre vodičov. Nestane sa tak

24.4.2023
Foto: Cesta z obce Koš, ktorá vedie od Opatoviec nad Nitrou do obce Sebedražie mali dnes oficiálne otvoriť pre vodičov. Nestane sa tak

AKTUALIZÁCIA 3.7.2023  

Foto: Vodiči môžu opäť využívať cestu cez obec Koš pri Prievidzi, ktorá bola uzavretá 20 rokov pre ťažbu v okolí


AKTUALIZÁCIA: Cestu žiaľ dnes neotvoria. Prekážkou sú administratívne formality, otvorenie cesty je preto v nedohľadne, napriek tomu, že cesta je kompletne hotová.

Oficiálne vyjadrenie: "Hornonitrianske  bane Prievidza, ktoré zabezpečujú rekonštrukciu cesty,  nemajú žiadnu  vedomosť o jej dnešnom, avizovanom otvorení pre  verejnosť. Aktuálne sa na ceste vykonávajú úpravy v zmysle požiadaviek  Slovenskej správy ciest a zabezpečujú sa podklady ku kolaudácii. Až po  skolaudovaní bude môcť byť cesta odovzdaná  vlastníkovi, ktorým je  Trenčiansky samosprávny kraj. Po vydaní kolaudačného rozhodnutia bude  premávka bez obmedzení, rovnako, ako je to v súčasnosti na ostatných  úsekoch tejto cestnej  komunikácie."

Rekonštruovaný úsek cesty v obci Koš je súčasťou existujúcej št. cesty 3. triedy č. III/1773, ktorá vedie od Opatoviec nad Nitrou do obce Sebedražie. Po dnešnom odovzdaní rekonštruovaného úseku vlastníkovi, ktorým je Trenčiansky   samosprávny kraj, je premávka bez obmedzení, rovnako, ako je to v   súčasnosti na ostatných úsekoch tejto cestnej  komunikácie.  

Cesta sa  nachádza v oblasti, ktorá bola ovplyvnená dobývaním  uhoľných zásob v 7.  poli bane Nováky. Banská organizácia má zákonom  stanovenú povinnosť  nahradiť škody spôsobené banskou činnosťou. 

Ide o  rekonštrukciu v úseku s dĺžkou 1620 m, od križovatky s ulicou  Bojnickou,  Nováckou, ulicou Prievidzskou novou, po Agama Golf club v  obci Koš. V  rámci rekonštrukcie sa uskutočnila výmena poškodeného krytu  vozovky  frézovaním a následne položením novej obrusnej a ložnej  asfaltobetónovej  vrstvy. Časť cesty si vyžiada úplnú rekonštrukciu v  podobe výmeny celej konštrukcie.

Cestná  komunikácia bude využívaná rovnako ako v minulosti. To  znamená pre  občanov z dolného konca obce Koš ako spojnica s hornou  časťou a opačne.  Pre ostatných napríklad ako prístupová komunikácia do  Bojníc. 

Ďalšie správy