Foto a video: Pútnické miesto - kaplnka Poruba. K pútnickému miestu v Porube sa viaže legenda.

21.3.2021
Foto a video: Pútnické miesto - kaplnka Poruba. K pútnickému miestu v Porube sa viaže legenda.
Kam na výlet tip na výlet výlety na hornej Nitre

V Porube sa tiež hovorí, že pred kaplnkou do jej postavenia bol na  strome pribitý obraz Panny Márie, lebo sa práve na tom mieste mala  zjaviť.

K pútnickému miestu v Porube sa viaže legenda. Dodnes sa v podhorskej  obci v okrese Prievidza hovorí, že sa tam mala, nevedno komu, zjaviť  Panna Mária. Zaujímavý príbeh má i kaplnka, ktorá na tom mieste vznikla.  Tú mal dať postaviť vtedajší miestny richtár ako vďaku za uzdravenie  svojho dieťaťa.

V Porube je málo známe pútnické miesto, táto obec dnes má 1300 obyvateľov, no v minulosti to bola maličká podhorská dedina. "Zaujímavosťou  je, že sa tu nachádza kalvária – krížová cesta, ktorá končí pri kaplnke  Panny Márie. Táto kaplnka bola postavená okolo roku 1885 a k jej vzniku  sa viaže povesť, ktorá má sčasti reálny základ. V tomto období totiž  v obci vypukla epidémia nejakej choroby, následkom ktorej zomrelo asi 20  detí. Vraj ochorelo aj dieťa vtedajšieho richtára Jána Tisaja, ktorý sa  zapovedal, že keď jeho dieťa vyzdravie, nechá na tom mieste postaviť  kaplnku," spomenul historik a obyvateľ Poruby Erik Kližan.  Richtárove dieťa sa podľa neho vyliečilo, a preto tam nakoniec nechal  postaviť kaplnku.

V Porube sa tiež hovorí, že pred kaplnkou do jej postavenia bol na  strome pribitý obraz Panny Márie, lebo sa práve na tom mieste mala  zjaviť. "Ťažko povedať, či je to postavené na reálnom základe, lebo  väčšinou zbožnosť obyčajných ľudí závisela od toho, či niečo videli a či  sa to na niečo podobalo, prípadne si len vytvorili víziu. Ale na jednom  zo stromov bol pribitý obraz Panny Márie, takže zrejme sa tam nejaká  udalosť udiala. Nemuselo to byť práve zjavenie Panny Márie, ale udalosť,  ktorá súvisela s tým, že človek, ktorý sa tam nachádzal, prosil o pomoc  a táto bola vyslyšaná, preto tam z úcty nechal pribiť obrázok a zrejme  odtiaľto sa viaže mariánska tradícia v Porube," priblížil ďalej Kližan.  

Zaujímavosťou je, že na mieste pod kaplnkou je aj malý prameň, ktorý je  do dnešných dní funkčný, a voda v ňom nikdy nezamŕza. Je obľúbeným  návštevným miestom nielen pre Porubčanov, ale i návštevníkov z okolia.  Dodnes sa v obci podľa miestnej farnosti v tejto súvislosti traduje, že  práve voda z prameňa a modlitba k Panne Márii pomohla uzdraviť  niektorých chorých.

Ku kaplnke vybudovali krížovú cestu pri príležitosti 100. výročia jej  vzniku. Iniciátorom bol laziansky farár Tomáš Galis. V jubilejnom roku  2000 veriaci osadili železné kríže jednotlivých zastavení z vlastnej  zbierky. Na Veľký piatok 21. apríla 2000 kalváriu vysvätil laziansky  farár Viktor Kraus.

"V tomto období prešla kaplnka a jej okolie veľkou opravou, lazianska  farnosť a veriaci z Poruby sa zaslúžili o to, že toto miesto nadobudlo  dôstojnejší charakter," dodal historik.

Foto: Miroslav Zajic

Poruba - district Prievidza, Country Slovakia

Text: Tasr

Ďalšie správy