Je červené víno zdravé?

2.8.2023
Je červené víno zdravé?

Príjemný večer a pohár kvalitného červeného vína s kúskom parmezánu - pre mnohých je to dokonalá kombinácia. O alkoholickej hroznovej šťave sa hovorí, že jej pitie má pozitívne účinky na zdravie. Je to však pravda?

Červené víno sa vyrába z rozdrveného a vykvaseného tmavého hrozna. Celosvetovo najobľúbenejšie červené vína ako Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon či Dornfelder patria medzi najznámejšie z veľkého množstva odrôd, ktoré sa líšia nie len farbou a chuťou, ale aj obsahom ďalších látok.

Víno obsahuje približne 80 až 85 percent vody. Zvyšok tvorí alkohol (asi 10 až 15 percent), cukor, kyseliny, farbivá a triesloviny (polyfenoly), bielkovinové zlúčeniny, vitamíny, minerály a stopové prvky.

Vitamíny, minerály, stopové prvky... to znie zdravo. Červené víno sa však považuje za zdravé hlavne kvôli obsahu polyfenolov, konkrétne ide o modrý hroznový pigment antokyanín a najmä resveratrol, ktoré sú veľmi silnými prírodnými antioxidantmi. A keďže antioxidanty sú zdraviu prospešné, malo byť by zdravé aj červené víno, či nie? Pozrime sa radšej na tieto tvrdenia trochu bližšie, lebo prítomnosť zdravých antioxidantov v červenom víne môže človeka ľahko zviesť k názoru, že ak ich bude konzumovať viac, bude ešte zdravší.

Víno je bohaté na antioxidanty

Ako sme hovorili, červené hrozno obsahuje množstvo užitočných rastlinných pigmentov - antokyány a resveratrol, ktoré majú okrem iného pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém. Napríklad ospevovaný resveratrol podľa početných štúdií znižuje riziko srdcových chorôb a rakoviny, spomaľuje starnutie buniek, pomáha bojovať proti zápalom, zabezpečuje správnu zrážanlivosť krvi... alebo fisetín, rastlinnú látku, ktorá podľa odborníkov zlepšuje dlhodobú pamäť.

Je však dôležité poznamenať, že obsah resveratrolu v pohári červeného vína je relatívne nízky. Aby ste pocítili zdravotný účinok tohto flavonoidu, museli by ste vypiť poriadne veľké množstvo červeného vína. A v tom je háčik – s dostatočnou dávkou resveratrolu by ste skonzumovali aj privysoké množstvo alkoholu, čo by malo evidentne negatívnejší vplyv na vyše zdravie, ako sú pozitívne účinky resveratrolu.

Pozitívny vplyv na srdcové choroby

Podľa štúdie mali ľudia, ktorí vypili 1,5 decilitra červeného vína denne o 32 percent nižšie riziko vzniku srdcových ochorení ako ľudia, ktorí víno nepili. Ak by ste však skonzumovali viac, ako toto množstvo, riziko srdcových ochorení by sa oproti normálu drasticky zvýšilo! Štúdia tiež ukazuje, že podiel „dobrého“ HDL (lipoproteín s vysokou hustotou) cholesterolu v krvi bol zachovaný, zatiaľ čo „zlý“ cholesterol LDL (lipoproteín s nízkou hustotou) sa znížil približne o 50 percent.

Víno ako wellness

Okrem merateľných zdravotných účinkov víno vytvára relax a pohodu: pohár vína večer po náročnom dni môže byť zdraviu prospešným „faktorom dobrej nálady a oddychu“. Aj ako „znižovač stresu“ v domácej atmosfére môže pohár dobrého červeného vína uvoľniť napätie, podporiť trávenie a spomaliť odbúravanie sérotonínu, hormónu šťastia.

Negatívne účinky červeného vína

Hoci červené víno má preukázateľne pozitívne účinky na zdravie, netreba podceňovať jeho obsah alkoholu. Lebo nadmerná konzumácia alkoholu môže mať vážne zdravotné následky.

Pravidelné pitie alkoholu sa môže stať návykovým a môže sa vymknúť kontrole.

Ak denné množstvo alkoholu presiahne 30 gramov, riziko cirhózy pečene sa dramaticky zvyšuje a v závažných prípadoch môže viesť až k smrti.

Častá konzumácia alkoholu môže podporiť rozvoj diabetes mellitus (cukrovka) a srdcových chorôb.

Ľudia so zvýšenou konzumáciou alkoholu majú vyššie riziko depresie ako tí, čo alkohol nepijú.

Jeden gram čistého alkoholu poskytuje sedem kilokalórií – množstvo, ktoré pri častej konzumácii alkoholu neradno podceňovať, ak sa nechcete stať obéznym (bohatý zdroj ďalších zdravotných problémov). A to ani pri miešaní s nealkoholickými nápojmi, lebo tým sa množstvo kalórií iba zvyšuje.

Verdikt

Červené víno je zdravé – ak sa konzumuje v primeranom množstve. Odborníci odporúčajú, aby ženy konzumovali maximálne 1,5 decilitra vína (10 až 12 gramov alkoholu) a muži maximálne 3 decilitre vína (20 až 24 gramov alkoholu) denne. Aspoň dva dni v týždni by ste sa však mali vyhnúť pitiu alkoholu úplne.

Napriek zdravotným prínosom červeného vína sa vám však neoplatí zvyšovať spotrebu alkoholu. Mnohé potraviny poskytujú zdraviu prospešné látky vo vyššej miere ako červené víno, a to bez toho, aby boli návykové. A pokiaľ vám ide o resveratrol, kúpite ho ako výživový doplnok. Alebo si môžete dať chutné biele alebo červené hrozno, ktoré obsahuje resveratrol v šupkách.

Ďalšie správy

PonUtStrŠtvPiaSobNed
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678