Mesto Prievidza vyzýva k vzájomnej pomoci a spúšťa dobrovoľnícky program

20.3.2020
Mesto Prievidza vyzýva k vzájomnej pomoci a spúšťa dobrovoľnícky program

Mesto Prievidza spúšťa dobrovoľnícky program, v  rámci ktorého bude pomoc poskytovaná ľuďom patriacim do rizikových  skupín obyvateľstva alebo tým, ktorí si sami v období mimoriadnej  situácie nedokážu zabezpečiť základné potreby.

Opatrenia zamerané proti šíreniu ochorenia koronavírusu  COVID-19 sú spojené s viacerými obmedzeniami. V tejto súvislosti  evidujeme čoraz viac záujemcov, ktorí sú ochotní obyvateľom svojho mesta  pomôcť. Preto spúšťame program, v rámci ktorého sa zabezpečí  koordinácia dobrovoľníkov tak, aby sme čo najefektívnejšie dokázali  pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú. Cieľom programu je v prvej fáze  zoskupiť čo najviac dobrovoľníkov, následne im priradiť úlohy a  zabezpečiť ich realizáciu.

Chcem pomáhať ako dobrovoľník

V prípade vašej ochoty pomáhať v meste Prievidza ako dobrovoľník vyplňte tento formulár prípadne sa môžete nahlásiť telefonicky, na čísle 0904 752 611 (v pracovných dňoch v čase od 8:00 do 14:00).

Potrebujem pomoc dobrovoľníkov

Zároveň ponúkame možnosť na e-mail info@prievidza.sk alebo telefonicky na 0904 752 611, v pracovných dňoch v čase od 8:00 do 14:00, nahlásiť záujem o dobrovoľnícku pomoc, pre ktorú budeme následne hľadať dobrovoľníkov.

Všetci dobrovoľníci sa môžu pridať do skupiny Prievidza pomáha na Facebooku,  kde sa bude vytvárať komunita ochotných dobrovoľníkov a tiež bude  pomáhať pri zbere potrieb, pre ktoré sa v Prievidzi hľadajú  dobrovoľníci.

Cieľom je pomáhať najzraniteľnejším

V rámci Slovenska sú zatvorené mnohé obchody, služby a verejné  inštitúcie, čo značne komplikuje život obyvateľov. Ľuďom patriacim do  rizikových skupín je odporúčané vyhýbať sa verejným priestranstvám. V  meste Prievidza zároveň premáva mestská hromadná doprava podľa  víkendového režimu a v Zariadení pre seniorov (ZpS) bol ukončený výdaj  stravy pre ľudí z externého prostredia. Osamelé osoby s ŤZP a seniori  tak majú minimálne možnosti, ako si zabezpečiť základné potreby pre  každodenný život, a touto iniciatívou im chceme čo najviac pomôcť.

Infolinka a nákupy pre seniorov už fungujú

Mestský úrad v uplynulom týždni spustil telefónnu linku pre seniorov.  Obyvatelia na nej dostanú aktuálne informácie o opatreniach v meste  Prievidza. Na telefónne číslo 0904 752 669 je možné volať v čase od 7:00  h do 18:00. Mesto Prievidza tiež začalo zabezpečovať nákupy pre  osamelých ŤZP a seniorov nad 65 rokov s trvalým pobytom na území mesta  Prievidza. Potrebu zabezpečenia drobného nákupu môže obyvateľ Prievidze  nahlásiť v pracovné dni v čase od 8:00 h do 12:00 na tel. čísle 0904 752  624. Očakávame nápor záujmu o tieto služby, a aj pri ich poskytovaní  chceme využiť práve pomoc dobrovoľníkov. Viac informácií nájdete tu.

Ďalšie správy