Múzeum Vtedy v Galérii Jabloň Prievidza ukáže, ako sa žilo za socializmu

22.3.2021
Múzeum Vtedy v Galérii Jabloň Prievidza ukáže, ako sa žilo za socializmu
Galéria Jabloň Kam na výlet tip na výlet výlety na hornej Nitre

So získavaním exponátov sa viaže podľa Dobiaša viacero príbehov od naháňania policajtov až po rozbíjanie okna.

Život za socializmu priblíži expozícia v novom múzeu pod názvom Vtedy,  ktoré dokončujú v Galérii Jabloň v Prievidzi. Múzeum ponúkne zbierku  starých telefónov, repliku bytu či obchodu spred niekoľkých desaťročí.  Jeho prvú časť si budú môcť návštevníci pozrieť ešte v tomto roku.

"Priestory prvej etapy múzea Vtedy máme zrekonštruované a technicky  pripravené na to, aby sme postupne túto plochu zariaďovali. Dávame sem  prvé exponáty a predpokladáme, že najbližších pár týždňov potrvá  príprava na to, aby sme múzeum mohli otvoriť, pokiaľ to pandemická  situácia dovolí," načrtol pre TASR iniciátor myšlienky Michal Dobiaš.

Prvá etapa múzea sa podľa neho bude rozprestierať na ploche približne  230 štvorcových metrov a bude návštevníkom pripomínať obdobie  socializmu. "Myslím si, že návštevníkov zaujme veľmi zaujímavá a  historicky vzácna zbierka telefónov a telekomunikačnej techniky.  Nachádzajú sa tu telefónne prístroje, ktoré siahajú do 50. a 60. rokov  20. storočia, je tu historická telefónna búdka z roku 1977 a verejný  telefónny automat ešte na 50-halierové mince, ktorý je z 50., 60. rokov  minulého storočia," ozrejmil.

So získavaním exponátov sa viaže podľa Dobiaša viacero príbehov od  naháňania policajtov až po rozbíjanie okna, v rámci druhej etapy múzea  pribudol v blízkosti modelového bytu aj starý výťah.



"Celkovo bude múzeum pozostávať z troch etáp, v druhej chceme  sprístupniť expozíciu bytu z obdobia 70. alebo 80. rokov minulého  storočia, v tretej etape to bude múzeum starej Prievidze, bude na ploche  ďalších približne 300 štvorcových metrov," priblížil ďalej Dobiaš.  Druhú etapu múzea by chceli návštevníkom sprístupniť na jeseň tohto  roka, prípadne budúci rok, tretiu etapu približne o dva roky.

Múzeum privíta exponáty aj od obyvateľov, nemusia byť funkčné, ale mali by byť v nepoškodenom stave.

Ďalšie správy