Nenáročná turistika - Jančekova skala je spájaná s povesťou o nenaplnenej láske

18.1.2021
Nenáročná turistika - Jančekova skala je spájaná s povesťou o nenaplnenej láske
Turistika horná Nitra turistika

Turisti ho navštevujú i v rámci Pochodu vďaky SNP, ktorý sa každoročne koná na pamiatku januárových udalostí v Cigli.

Pomerne nenáročnú turistiku aj pre rodiny s deťmi ponúka výstup na  Jančekovu skalu blízko partizánskej obce Cigeľ či Lehoty pod Vtáčnikom v  okrese Prievidza. Turistický cieľ s výhľadom na pohoria na hornej Nitre  sa spája s povesťou o nenaplnenej láske.

Jančekova skala je 842 metrov vysoký kopec ukončený skalným výbežkom.  Turisti ho navštevujú i v rámci Pochodu vďaky SNP, ktorý sa každoročne  koná na pamiatku januárových udalostí v Cigli. K turistickému cieľu sa  dostane verejnosť najkratšou trasou od vleku v Cigli.

S Jančekovou skalou a blízkym bývalým kráľovským hradom Sivý kameň  súvisí i jedna z povestí o nenaplnenej láske. Janček bol veliteľom  vyslúžilcov a dezertérov, ktorí rabovali kraj. So svojou skupinou si  trúfol aj na Sivý kameň, tamojšie osadenstvo však hrad obránilo a zo  skupiny zajalo zopár útočníkov. Hradný pán Majthényi ich prikázal  popraviť, do jedného z odsúdencov - Jančeka sa však zamilovala jeho  dcéra Uliša. Janček strávil s Ulišou niekoľko vášnivých nocí. Keď  prišiel deň popravy, Uliša dala Jančekovi koňa, otvorila bránu a  umožnila mu utiecť. Za Jančekom sa však vybrala hradná stráž, ktorá ho  obkľúčila na skale. Ten pre bezvýchodiskovú situáciu zoskočil zo skaly i  s koňom a zahynul. Uliša mu zostala do smrti verná a skalu nazvala po  Jančekovi.

Pozrite si našu fotogalériu:  Foto a video: Jesenná Jančekova skala


Ďalšie správy