Nešťastie Baňa Nováky 2023: Lekári prepustili do domáceho liečenia šesť z deviatich zranených pracovníkov z Bane Nováky

10.5.2023
Nešťastie Baňa Nováky 2023: Lekári prepustili do domáceho liečenia šesť z deviatich zranených pracovníkov z Bane Nováky
Nováky

Lekári prepustili do domáceho liečenia šesť z deviatich pracovníkov,  ktorí sa zranili pri mimoriadnej udalosti z konca apríla v Bani Nováky.  Na úseku už plynulo pokračuje ťažba. TASR o tom v stredu informovala  tlačová hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Adriana  Siváková.

Povolenie na obnovenie banskej prevádzky vydala vyšetrovacia komisia  Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici po obhliadke pracoviska 27.  apríla. "Ťažba hnedého uhlia na komplexne mechanizovanom stenovom  porube na prvom horizonte Bane Nováky, kde došlo k mimoriadnej udalosti,  plynulo pokračuje za neustáleho monitorovania bezpečnosti pracoviska," uviedla Siváková.

Od začiatku mája tu baníci stenárskeho kolektívu Milana Vrabca podľa nej vyťažili 7700 ton.  

Vedenie spoločnosti v mene všetkých baníkov a zamestnancov v súvislosti s  mimoriadnou udalosťou vyzdvihlo prácu celého tímu zdravotných  záchranárov za priebeh záchranárskych prác, ich profesionálny a ľudský  prístup, ako i vysoké nasadenie. Firma rovnako vyzdvihla starostlivosť  zdravotníckych tímov z nemocníc v košickej Šaci, Univerzitnej nemocnice v  Bratislave a Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach o  zranených.

V Bani Nováky došlo 26. apríla pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu  banského plynu - metánu. Deväť ľudí utrpelo na mieste popáleniny alebo  sa nadýchalo splodín horenia. Zranených prijali nemocnice v Bratislave,  Košiciach a Bojniciach. Štyroch ťažko zranených previezli záchranárske  vrtuľníky v kritickom stave. Udalosť okrem obvodného banského úradu  vyšetruje i polícia, ktorá začala trestné stíhanie vo veci prečinu  všeobecného ohrozenia.

Ďalšie správy