Od 7. decembra by sa deti mohli vrátiť do škôl. Majú navrhnúť systém, ako budú deti, ich rodičia a zamestnanci bude pravidelne testovaní.

25.11.2020
Od 7. decembra by sa deti mohli vrátiť do škôl. Majú navrhnúť systém, ako budú deti, ich rodičia a zamestnanci bude pravidelne testovaní.
koronavírus

Ak sa škola chce otvoriť musí zabezpečiť pravidelné pretestovanie  žiakov, učiteľov aj rodičov. Uviedol to po rokovaní Ústredného krízového  štábu predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Na starosti to bude mať minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling spolu so zástupcami samospráv. V prípade, že sa ministrovi podarí vytvoriť plán, školy by sa mohli otvoriť 7. decembra.

Dlhodobý projekt

Plán by mal byť podľa Matoviča pripravený do pondelka 30. novembra. Na podrobnosti si tak podľa premiéra musí verejnosť počkať.

Priblížil,  že miera testovania žiakov, rodičov a učiteľov na škole by sa odvíjala  od epidemiologickej situácie a miery nebezpečia.

Rozhodnutie o pretestovaní by mohlo byť podľa Matoviča na  zriaďovateľovi školy, ktorý sa na to zhodne s jej vedením či radou  rodičov.

Štát zaplatí náklady na testovanie, ale organizačne to  bude mať na starosti zriaďovateľ v súčinnosti so školou. Podotkol, že  ide o zhruba tritisíc škôl. Podotkol, že pôjde o dlhodobý projekt.

Kloktanie namiesto výteru

V prípade škôl sa uvažuje aj nad tým, že deťom sa nebude robiť výter z nosohltana ale využije sa kloktanie „Uvažujeme  nad tým, že by sme to realizovali od budúceho víkendu, ak sa všetko  podarí. Nasadili by sme testovanie detí v školách už kloktadlami,“ povedal premiér.

Deti  by podľa neho budúci piatok 4. decembra prišli do školy a kloktaním by  sa im odobrali vzorky, ktoré by sa rozdelili po triedach.

Následne by išli tieto „triedne“ vzorky na PCR testovanie na zistenie  pozitivity. Ak by sa zistilo, že je vzorka pozitívna žiaci z danej  triedy by boli pretestovaní antigénovým testom. Matovič to odhaduje, že  sa to týka zhruba 35 až 40-tisíc tried.

Ak by sa zapojili všetky  školy od budúceho víkendu, mali by 40-tisíc pohárikov. Platiť by to malo  pre žiakov, ktorí by nastúpili do školy, zatiaľ nie pre prvý stupeň. 

Prerušené vyučovanie

V  čase druhej vlny pandémie je od 12. októbra prerušené školské  vyučovanie na stredných školách a od 26. októbra na druhom stupni  základných škôl.

Pre vysoké školy platí, že od 26. októbra do  konca zimného semestra je vyučovanie dištančné. Výnimku majú detské  jasle, materské školy a prvý stupeň základných škôl.

Od 16. novembra sa v malých skupinkách do škôl mohli vrátiť žiaci  základných a stredných škôl zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Rezort tiež obnovil školské vyučovanie aj na stredných špeciálnych školách, odborných učilištiach a praktických školách.



Premiér Matovič hovorí, že expert z Harvardu Michael Mina je fanúšikom plošného antigénového testovania na Slovensku. Mina v prednáške pre slovenských vedcov však povedal, že by do  celoplošného testovania nešiel. Premiér správne hovorí, že Mina navrhuje  v problémových miestach testovanie aj viackrát za týždeň.

Čo hovorí o antigénových testoch epidemiológ Michael Mina z Harvardu:

  • do celoplošného testovania by nešiel, zameral by sa na miesta s najväčším výskytom nákazy;
  • testovať treba opakovane a viackrát za týždeň, aby sa zachytil priebeh infekcie;
  • spochybňuje význam trasovania po PCR testoch, ak sa na výsledky čaká niekoľko dní, ako napríklad v USA;
  • jeho víziou sú lacné (1 dolár a menej), rýchle a jednoduché  antigénové testy, ktoré budeme používať denne. „Pri tom, ako si ráno  umyjete zuby, by ste si mohli spraviť test,“ hovorí.

PCR testy sú ako vynikajúce espresso. Síce ide o prvotriedny produkt,  no jeho výroba vyžaduje kvalitný prístroj, taká káva niečo stojí a na  výsledok si musíte istý čas počkať.

Správu aktualizujeme

Ďalšie správy