Prievidzská hudba v čase pandémie a karantény (2. časť)

11.12.2020
Prievidzská hudba v čase pandémie a karantény (2. časť)
jana krištof lehotská Stercore The Kreins Barbora Piešová Lenka Piešová Dissmatik Mofokiller

Obdobie bez možnosti živých koncertov s publikom využívajú kapely a speváčky z nášho regiónu na nahrávanie nových piesní a videoklipov. Okrem noviniek od Barbory a Lenky Piešovej, Jany Krištof Lehotskej, skupín The Kreins, Stercore a Mofokiller vám predstavíme aj novú formáciu Dissmatik.

Dissmatik - Pokým to hrá

Nová kapela z Prievidze a Handlovej kombinuje rap s nástrojmi a aranžmánmi rockovej kapely - s hudobníkmi, ktorých väčšina pôsobí aj v kapele Somebody. Skladba „Pokým to hrá“ je z ich pripravovaného debutového EP. Na piesni sa podieľali: rap/text: Malý Dávid, hudba/gitara: Viliam Černák, gitara: Timotej Halenár, basa: Adrián Rajnoha, bicie: Adam "Rety" Galbavý. Skladbu si produkovala a mixovala kapela sama, mastroval ju Ľubomír Mazák. O videoklip sa postaral Peo Sihelský.

Barbora Piešová - Vesmír

Aktuálna slovenská SuperStar prichádza s novým videoklipom na pieseň v produkcii Randal Music Group s jej vlastným textom. Vo videoklipe, ktorý sa nakrúcal počas jedného víkendu po celom Slovensku – Rio de Klín (Námestovo), Borovica (Bešeňová), viadukt (Telgárt), Vodopády Studeného potoka (Vysoké Tatry), Košice, zrúcanina (Turiansky hrad), Zádielska tiesňava – účinkuje okrem Barbory aj jej sestra Lenka a fotografka Monika. Videoklip zaznamenáva cestu krásami Slovenska, ktoré odporučili ľudia prostredníctvom hlasovania na Bašinom instagrame. Videoklip nahralo a produkovalo prievidzské štúdio Emery Records.

Lenka Piešová & Barbora Piešová - Pokoj

Klip vznikal na viac etáp, keďže situácia nedovolila zhromažďovať sa. Pieseň napísala Lenka Piešová v spolupráci s Tonym Markom a Romanom Važanom. Určitú predstavu o klipe mala a kameraman a režisér Filip Kormaňák tomu dodal skutočnú atmosféru - presne takú akú si Lenka predstavovala. S atmosférou trochu tajomnou, pokojnou a chladnou. Preto sa skladba volá Pokoj.

Jana Krištof Lehotská & Peter Juhás - Tisíckrát 

Speváčka Jana Krištof Lehotská patrí k najaktívnejším interpretom na hornej Nitre. Finalizuje svoj druhý album a v krátkom čase uzreli svetlo sveta 2 videoklipy z neho.

Prvým je duet s Petrom Juhásom, text si Jana napísala sama spolu s jej dvorným spolupracovníkom a producentom Petrom Dechetom. Klip nahrával Peo Sihelský, finalizoval ho talentovaný ukrajinský filmár Anton Antokhov.

 „Akosi sa obyčajný svet, na ktorý sme boli zvyknutí mení na virtuálny...a my sme zostali akoby "zamknutí v obrazoch"...ak nám sú v živote hádzané prekážky pod nohy, dôležité je veriť a bojovať sám za seba...tak ako to bolo aj pri tvorbe samotnej tejto piesne.. Celá pieseň vznikala tak nejak zvláštne s rôznymi prekážkami a je akousi spomienkou na to, ako sme to celé nakoniec dobojovali... Dôležité je veriť v samého seba.“

Jana Krištof Lehotská - Na krídlach vážky

Toto leto sa ich cesty skrížili s textárom Jurajom Soviarom, ktorý v posledných rokoch písal texty aj pre skupinu Elán. Práve on napísal text novej skladby, ktorý ich okamžite chytil za srdce.

„Každý má ten svoj spôsob ako pozerá do hlbín svojej duše.. ten náš je cez spev, hudbu a tvorbu. Táto pieseň ma vždy pohladí na duši. Preto prajem všetkým, aby vám pomohla, aj keď len na chvíľku, nájsť vnútorný pokoj.“

Videoklip sa točil v priestoroch zrúcaniny hradu Hrušov a opäť ho má „na svedomí“ Anton Antokhov.

Oba single sú už aj v digitálnej distribúcii na Spotify, Deezeri a iných streamovacích službách.

www.janakristoflehotska.sk

The Kreins – Kúsok teba

Skupina The Kreins spieva piesne v angličtine, no na ich druhom albume sa objavila aj slovenská prvotina. Klip k nej začal vznikať v máji tohto roka, ale kvôli technickým ťažkostiam sa dokončil až teraz.

„Sme radi, že máme túto slovenskú pesničku a chceli by sme takto pokračovať ďalej. Text pomohol dopracovať Jakub Mello z Wotepity. Na klip sme použili dom mojich starých rodičov, pretože z neho dýchala atmosféra. Príjemná a zároveň skľučujúca - ako aj text piesne, že každý vzťah v nás zanecháva stopy.“ – povedal líder skupiny Peter „Kreins“ Frimmel.

Stercore – Breathe (The Prodigy cover)

Skupina Stercore patrí v našom rajóne k najtvrdším kapelám, ich vlaňajší album si vyslúžil mnoho ocenení a nominácií v žánrových anketách a metalových magazínoch. V tomto čase zvykli v kanianskom Matrix clube organizovať tradičnú predvianočnú benefičnú akciu so žánrovo spriaznenými kapelami pod názvom „Memory Error“. Keďže protipandemické opatrenia tento ročník festivalu zrušili, Stercore sa pripomínajú svojou verziou známej skladby Breathe od legendárnych The Prodigy. Skladbu produkovali Michal Maslák a frontman skupiny Matúš Píš, videoklip režírovali a produkovali Tibor Kuna a Adam Rohal.

Mofokiller – Hmota

Hoci skupina Mofokiller už v posledných rokoch pôsobí v Bratislave, spomeniem ju aj v rámci prievidzskej scény, keďže dvaja členovia z aktuálnej zostavy tria (Miro Beka a Matúš Cíger) pochádzajú z nášho regiónu. Aj Mofokiller pred pár rokmi prešli od angličtiny k slovenčine. Ich nový videosingel má názov Hmota, za jeho vizuálom stojí výnimočný francúzsky umelec a performer Olivier de Sagazan. Viac o klipe v článku na portáli music-zone.eu.

Pre pripomenutie - linka na májový prvý diel - https://www.codnes.sk/spravy/prievidzska-hudba-v-case-pandemie-karanteny-1-cast

Peter „Caggy“ Cagáň

Ďalšie správy