Prírodné parfémy: Ako vznikajú a prečo si ich vybrať?

6.12.2021
Prírodné parfémy: Ako vznikajú a prečo si ich vybrať?

Parfém je v dnešnej dobe nepostrádateľným doplnkom snáď každej modernej  ženy. Na trhu nájdete nepreberné množstvo vôní, z ktorých väčšina bola  vyrobená z nie úplne prírodných ingrediencií. Preto sa začínajú tešiť  pozornosti prírodné parfémy. Ako sa vyrábajú a v čom sú lepšie ako  syntetické vône?

Ako vznikajú prírodné parfémy

Prírodné vône možno rozdeliť podľa toho, či sú rastlinného alebo živočíšneho pôvodu

Rastlinné vône sa získavajú extrakciou rastlinných silíc.  Týmto spôsobom prebieha výroba éterických olejov, ktoré obsahujú nielen  vôňu danej rastliny, ale aj jej esenciu.

Živočíšne vône vznikajú extrakciou zložiek z tkanív živočíchov  za pomoci rôznych rozpúšťadiel. Medzi živočíšne vône sa radia aj vonné  látky získavané z vosku alebo medu. V dnešnej dobe sú ale živočíšne  látky buď veľmi drahé, alebo je ich používanie kvôli ochrane niektorých  zvierat zakázané. Preto ich využívanie v kozmetickom priemysle ustupuje a  sú uprednostňované syntetické náhrady.

Syntetické vonné látky

Syntetické vonné látky sa vyrábajú najmä z ropných produktov  alebo pomocou chemického spracovania uhlia. Takto vyrobené zložky nie sú  pre ľudský organizmus úplne prospešné a ich rizikovosť sa zvyšuje  pridávaním ďalších látok. K tomu dochádza predovšetkým preto, že vonné  zložky nebývajú dostatočne stabilné alebo nemajú zaujímavú a výraznú  vôňu. Bežnú parfémovú kompozíciu potom tvorí zhruba 30–50 vonných  zložiek a niekedy sa toto číslo môže vyšplhať až k stovke.

Výhody prírodných parfumov

Prírodné dámske parfémy ponúkajú hneď niekoľko výhod. Jednou z nich je ich bohatý výber, delia sa pritom na tri základné typy:

  • Klasické tekuté parfémy, ktoré sa vyrábajú na vodnej a alkoholovej báze.
  • Olejové parfémy, ktorých základom je kvalitný rastlinný olej obohatený o éterické oleje.
  • Tuhé parfémy, ktorých hlavnou zložkou je včelí či rastlinný vosk, bambucké maslo alebo napríklad kokosový olej.

Ďalšou prednosťou prírodných parfémov je fakt, že pochádzajú z  obnoviteľných a čisto prírodných zdrojov. V neposlednom rade stoja za  zmienku éterické oleje, ktoré majú preukázateľný vplyv na človeka, vďaka  čomu sú hojne využívané v rámci aromaterapie.

Zdroj obrázku: unsplash.com

Ďalšie správy