V okrese Prievidza v katastrálnom území Čavoj a Temeš by mal byť chránený areál Temešská skala

2.3.2021
V okrese Prievidza v katastrálnom území Čavoj a Temeš by mal byť chránený areál Temešská skala
Kam na výlet tip na výlet výlety horná Nitra

Na Slovensku by mali vzniknúť štyri chránené areály - Hradná dolina,  Rimava, Temešská skala a Kulháň, aj prírodná rezervácia Záhradská.  Vyplýva to z materiálov, ktoré ministerstvo životného prostredia  predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

V okrese Topoľčany v katastrálnom území Bojná by mal vzniknúť chránený  areál Hradná dolina. Jeho výmera by mala byť 14,32 hektára. Platiť by  tam mal tretí stupeň ochrany. Chrániť by sa tam mali jaseňovo-jelšové  podhorské lesy, zo živočíchov to je kunka žltobruchá a pásikavec.

Výmeru 4,07 hektára by mal mať chránený areál Rimava v okrese Rimavská  Sobota v katastrálnom území Tisovec a Rimavská Píla. Pre Rimavu by mal  platiť štvrtý stupeň ochrany. Predmetom ochrany sú živočíchy európskeho  významu, ako netopiere, vydra riečna či mihuľa potiská.

V okrese Prievidza v katastrálnom území Čavoj a Temeš by mal byť  chránený areál Temešská skala s výmerou 165,91 hektára. V chránenom  areáli by sa mali vyhlásiť tri zóny. V zóne A by mal platiť piaty stupeň  ochrany, v zóne C tretí stupeň a v zóne D by mal byť druhý stupeň  ochrany. Chrániť by sa mali biotopy európskeho významu, rastlina  popolavec dlholistý moravský a živočíchy, ako sú fúzač alpský, podkovár  malý či jaseň červenooký.


Chránený areál Kulháň by mal byť v okrese Topoľčany v katastrálnom území  Prašice a v okrese Bánovce nad Bebravou v katastrálnom území Zlatníky.  Jeho rozloha by mala byť 128,97 hektára. V rámci areálu by sa mali  vyhlásiť tri zóny. V zóne B by mal platiť štvrtý stupeň ochrany, v zóne C  by mal byť tretí stupeň ochrany a v zóne D druhý stupeň. Na území  Kulháňu by sa mali chrániť biotopy európskeho významu a živočíchy -  roháč obyčajný, plocháč červený a fuzáč alpský či veľký.

Prírodná rezervácia Záhradská by sa mala nachádzať v okrese Nové Mesto  nad Váhom v katastrálnom území Lubina. Jej výmera by mala byť 8,73  hektára. Na území Záhradskej by mal platiť štvrtý stupeň ochrany.  Ochrániť sa majú biotopy európskeho a národného významu, rastlina  vstavač obyčajný, a druhy živočíchov, ako ohniváčik veľký, pimprlík  mokraďový či salamandra škvrnitá.

Ďalšie správy