Video: Novinky z domácej hudobnej scény: Martin Greschner a Miro Kontina

6.2.2021
Video: Novinky z domácej hudobnej scény: Martin Greschner a Miro Kontina
Martin Greschner Miroslav Kontina

Doba bez koncertov stiahla mnohých hudobníkov do štúdia. Teraz vám predstavíme dve novinky od interpretov, ktorí nepatria na našej scéne k stáliciam, skôr k objavom posledných rokov – Martina Greschnera a Mira Kontinu. Obe piesne však nepôsobia nováčikovsky, ale ako vyzreté a nápadité diela s potenciálom aj pre rádiá.

Martin Greschner – Horí celý svet

Martina Greschnera možno poznáte ako člena skupiny Rock N Hop spájajúcej rock s hip-hopom, kde bol práve on hlavným predstaviteľom tej časti „Rock“. Mihol sa aj v televízii v kastingoch a úvodných kolách posledného ročníka Česko-slovenskej SuperStar. Ako vznikala jeho nová sólová pieseň nám povedal on sám:

„Pesnička ,,Horí celý svet" vznikala úplnou náhodou. S kapelou Rock N Hop sme skladali našu prvú pieseň „Dance in the river“ (ktorú nám hrajú aj na Beta rádiu) a popritom som si začal brnkať melódiu ktorá sa mi zapáčila, tak som si ju nahral do telefónu. Celé dva roky mi ležala v telefóne, až kým som si nešiel spraviť previerku nahrávok, aby som zbytočnosti vymazal. Keď som to znovuobjavil, išiel som sa hneď pustiť do tvorby novej skladby. Text mi z hlavy vzišiel úplnou náhodou, nemal som poňatia o čom chcem písať, až kým neprišli prvé myšlienky. Pesničku som mal hotovú asi do hodiny celú a v takej forme zostala až do jej vydania zase o ďalšie dva roky. Celý ten čas som riešil len to, ako to vylepšiť, aké zvuky tam pridať, atď. Predovšetkým som počas toho tvoril buď nové skladby ale skôr som mal aj dlhšie pauzy od hudby. Keď sa mi už všetko na nej páčilo, hlavne námet (keďže sa zaujímam o to, čo sa vo svete deje), pustil som sa do nahrávania. Kúpil som si domáce štúdio, klávesy a iné zvuky vytvoril cez počítačový program, nahral gitaru, basu a spev. S materiálom som šiel za Vladislavom Leškovským (Whatever studio) a ten mi dohral bicie, postaral sa o mixáž a master skladby. Videoklip som robil úplne sám a len doma, hlavne kvôli momentálne obmedzenej slobode a hodilo sa aj to, že nemusím platiť stovku/y eur za kameramana. Ako začiatočník na programe Sony Vegas Pro, som sa musel popasovať s náročnými výzvami, čo dosť predlžovalo termín kedy som chcel dať pesničku von. Už som to chcel aj vzdať a hodiť tam jeden pohyblivý obrázok ktorý bude zobrazený po celý čas. Našťastie som si dal povedať a spravil ten klip. A takto postupne budem vydávať každý mesiac alebo každé dva nové pesničky a vymýšľať nové klipy s pomocou, či bez.“



Miroslav Kontina – Cesta nepoznaná

O Mirovi Kontinovi a jeho aktivitách sme písali takmer pred rokom počas prvej vlny pandémie. Vtedy sa prezentoval väčšinou akustickými coververziami známych slovenských piesní. Miro je však aj plodným autorom a pesničkárom. Vydáva pieseň „Cesta nepoznaná“. Tentokrát to nie je iba folková pesnička, ale pesnička zaranžovaná celou kapelou.

Pieseň nahrávali v štúdiu Pea Sihelského a ako vznikala nám Miro povedal:

„Vznikla asi pred štyrmi rokmi, len tak som si ju brnkal a potom som ju postupne vylepšoval.“

O nahrávku a aranžmá sa postarali muzikanti  Emil Schnek (bicie), Slavo Sršeň (basgitara), Viliam Černák a Peo Sihelský (gitary).Miro Kontina pieseň tentokrát iba naspieval. Celkový master piesne robil Ľubomír Mazák.


Peter Cagáň

Ďalšie správy